Nasjonalitet NO Norge
Andre klubber Gresvik IF

Biografi

I FFK 1946-60

Med sine åtte mesterskapstitler er det bare Arne Pedersen som kan se tilbake på en mer suksessrik FFK-karriere en Willy "Vinga" Olsen.

Olsen kom fra Gressvik IF i 1946. En annen spiller som kom til FFK dette året var Lislebys Henry Johannessen, og deres karrierer følger hverandre parallelt langt på vei. Johannessen spilte indre venstre mens Willy Olsen tok plass på venstre kant. Dermed tok det ikke lang tid før kallenavnet Willy "Vinga" var på plass.

Willy "Vinga" debuterte for FFK borte mot Sprint 13. mai 1946, en kamp som endte med seier 7-1. Pressen meldte at han "gikk godt inn i laget, spilte med vanlig stor fart og bra samarbeid med Henry Johannessen".

Lynvingen, som også gikk under navnet Willy "Spellær'n", hadde en utrolig målteft. Fra 1948 til 1960 scoret han 91 mål på 151 seriekamper, noe som gir et snitt på over 0,6 mål per kamp. Vårsesongen 1955 laget han syv mål på tre kamper, og han ble klubbens toppscorer sesongen 1955/56 sammen med Henry Johannessen, begge med 13 scoringer. I sin 15. og siste finale, seriefinalen i 1960, scoret han to mål da Lillestrøm ble banket 6-2.

Også i cupen hamret "Vinga" inn mål. På veien til finalen i 1946 scoret han i både kvart- (3-0 borte mot Skeid) og semifinalen (2-0 hjemme over Mjøndalen). I NM-finalen 1950 mot Brann åpnet han scoringsballet med en lekker lobb etter syv minutter før Thorleif Larsen og Bjørn Spydevold fastsatte sluttresultatet til 3-0.

- Vi hadde bestemt oss i dag, kanskje kunne vi begynt (finspillet) etter den andre scoringen, men det ble vel ikke så verst mot slutten av kampen, sa "Vinga" etter at cupmesterskapet var sikret.

FFK vant alt som kunne vinnes i 1957, mye takket være klubbens nye angrepsstjerner Per "Snæbbus" Kristoffersen og Bjørn Borgen. 36-årige Willy Olsen hadde derimot ikke tenkt til å la ungguttene slippe til uten kamp.

- Både Leif Lækken, Henry og jeg trekker i trøya neste år, og det er bare hyggelig om ungguttene kan vippe oss vekk, men de skal i allefall kjempe om plassene. Ingen skal komme gratis til noe i klubben vår.

Selv om man er 9 eller 90 år, er det én fotballkamp alle FFK-supportere kjenner til. Og det er europacupkampen mot Ajax.

Fredrikstad Fotballklubb hadde som det første laget i Norge fått tilbud fra NFF om å delta i europacupen. Man var usikre på om dette i det hele tatt var noe norske lag burde kaste seg uti. At man trakk det nederlandske mesterlaget gjorde nok usikkerheten enda større, men etter noen runder på kammerset takket klubben ja.

Ajax var storfavoritter da lagene løp ut på Stadion 31. august 1960. Nederlenderne tok oppskriftsmessig ledelsen i 1. omgang, men dette var kvelden man skulle skrive norsk fotballhistorie. FFK vartet opp med angrepsspill man sjeldent hadde sett her til lands, og kjempet de utenlandske stjernene i senk.

Gjestene tok ledelsen etter 20 minutter, men ti minutter senere kunne Willy Olsen utlikne etter en corner fra Bjørn Borgen. Da Per Kristoffersen, Borgen og Arne Pedersen scoret hvert sitt mål i 2. omgang gjorde det ingenting at Ajax puttet to til - FFK vant 4-3. Det umulige hadde skjedd. Folk gikk av hengslene og feiret seieren som om man hadde vunnet VM-finalen.

Det var definitivt andre forhold den gangen. Spillernes bonus etter sensasjonsseieren i Fredrikstad var nye blå blazere. De hadde formann Rolf "Bayern" Johannessen fått billig fra en butikk som ikke ble kvitt dem.

- Nå er jeg i himmelen, guttær!, jublet en lykkelig Willy Olsen.

Etter 15 sesonger på A-laget valgte Willy Olsen å trappe ned før 1961-sesongen tok til. På generalforsamlingen 11. desember 1960 ble 39-åringen hedret for lang og tro tjeneste sammen med Arne Pedersen.

Med seks seriemesterskap og to NM-titler var "Vinga" som nevnt med på å hente åtte mesterskap hjem til plankebyen. Han var også med på å tape fire serie- og tre NM-finaler. 15 mesterskapsfinaler totalt er fortsatt klubbrekord i FFK, Henry Johannessen og Arne Pedersen er nummer to med sine 14.

Ellers er det verdt å nevne at Willy Olsen var involvert første gang FFK benyttet seg av reserve i en hovedseriekamp. Det skjedde mot Sarpsborg på Stadion 30. april 1949 da Alf Aas kom inn etter 38. minutter for en skadet Olsen.

Sin første av i alt ti A-landslagskamper fikk "Vinga" i 0-2-tapet for Danmark i Oslo 11. september 1949. Etter å ha fått tillit i 2-2-kampen borte mot Irland i november 1950, måtte han vente helt til 1953 før han igjen fikk prøve seg med landets beste menn. Sin siste A-landskamp spilte FFKs lynving 28. juni 1956 da Norge tapte 0-2 for Romania i Bucuresti.