Andre klubber Tistedalen TIF, Kråkerøy IL (1988-90)

Biografi

I FFK 1971-81

En av 70-tallets viktigste og mest stabile FFK-spillere.

Venstrekanten med det lange håret, som gikk under kallenavnet "Hiawata", ble hentet opp fra juniorlaget og debuterte for A-laget som 18-åring i bortekampen mot Strømsgodset 12. september 1971, en kamp FFK vant 2-1.

Det ble så som så med spilletid for Kai Roger Olsen de neste årene, men i 1974 fikk han sitt store gjennombrudd. Året før hadde FFK rykket ned fra toppserien for første gang, og Olsen spilte 13 av 18 kamper i lagets første sesong i 2. divisjon.

Ved sesongslutt lå FFK på andreplass i sin avdeling. Det betydde kvalifiseringskamper mot Eidsvold Turn og Bodø/Glimt om den siste opprykksplassen. Disse to spilte uavgjort seg i mellom i første kamp, og da FFK slo Turn 1-0 i andre kamp sto kampen om opprykket mellom FFK og Bodø/Glimt. Den avgjørende kampen ble spilt på Stadion og skulle bli en virkelig thriller.

Kai Roger Olsens legendariske scoring hjemme mot
Bodø/Glimt i 1974, en scoring som definitivt sikret opprykket
til eliteserien. Foto: FFK

Glimt var best i første omgang, men maktet ikke å score. Det gjorde de derimot rett etter pause, og man så opprykket forsvinne i det fjerne. Men da Reidar Lund headet inn utlikningen etter 65 minutter, var det brått FFK som satt i førersetet.

Kun fire minutter senere bestemte Kai Roger Olsen seg for å skrive sitt navn inn i historiebøkene med gullskrift. Han raidet opp langs venstrekanten, gjorde alt på egenhånd og satte inn 2-1 med et bananskudd. Resultatet sto seg, og all tvil var feid til side: Fredrikstad Fotballklubb var etter ett års pause tilbake i det gode selskap.

Leif Isdal i Dagbladet skrev følgende etter den dramatiske kampen:

"Glimt lammet Fredrikstad både på banen og tribunen. Da Glimt tok ledelsen i 2. omgang, var et nytt år i 2. divisjon mer enn teori for FFK. Det var en prestasjon som var et gammelt storlag verdig å snu denne kampen. Et lag som klarer noe slikt, fortjener selvfølgelig å vinne. Og å rykke opp."

FFK var tilbake i 1. divisjon, og 22 år gamle Kai Roger Olsen var for alvor etablert på A-laget. Han spilte 20 av 22 seriekamper i 1975, og ble hedret som "årets mest fremgangsrike spiller" på generalforsamlingen ved sesongslutt.

I årene som fulgte levde den gamle aristokraten en heistilværelse mellom divisjonene. Kai Roger Olsen var lagets faste venstrekant i mange sesonger, og viste seg stadig som en målfarlig spiller. I 1978 sørget han for ti scoringer, bare Reidar Lund (som vanlig) var bedre med sine 16.

I 1979 var FFK for tredje sesongen på rad i 2. divisjon, og til siste seriekamp på Stadion mot opprykksrival Pors var det dukket for en virkelig seriefinale. FFK ville klare opprykket med uavgjort, Pors måtte vinne for å gå forbi.

Tidligere i sesongen var det lite som tydet på at Kai Roger Olsen ville rekke serieavslutningen. I hjemmekampen mot Sarpsborg i juni pådro han seg en kneskade, og pressen kunne melde at "Kai Roger Olsen er dessverre borte for resten av sesongen." Men ved hjelp av fysioterapeut trente kantspilleren seg opp igjen, og etter elleve uker var han klar igjen.

Og i skjebnekampen mot Pors spilte Kai Roger Olsen nok en gang en av hovedrollene. Han var mannen bak FFKs ledermål etter 39 minutter.

- Det var en corner fra venstresiden. Jeg slo den som alltid på første stolpe. Ballen traff Pors' Espen Gundersen i ryggen og gikk inn, fortalte Olsen til Fredriksstad Blad i 1989, ti år etter kampen.

Pors utlignet rett før pause, men selv med seks minutters tillegg i andre omgang fikk ikke Pors målet de så sårt trengte. Kai Roger Nilsen var nær ved å gi FFK seieren, men traff tverrliggeren. Kampen endte 1-1, og publikum kunne endelig slippe opprykksjubelen løs. Fredrikstad Fotballklubb var tilbake i 1. divisjon etter tre års fravær. Speaker Ragnar "Cullis" Kristiansen var i fyr og flamme:

- Mine damer og herrer. Kampen er slutt! Fredrikstad er i 1. divisjon. Det er ikke til å tro!

Kai Roger Olsen holdt koken i ytterligere to sesonger, men etter 1981-sesongen valgte han å takke for seg. Han ble senere å finne i Kråkerøy IL.