FFK- Vålerenga 3-1 (1-1)

Hete debutanter og brasilianere

Den etterlengtede Nordlie-effekten kom på Fredrikstad Stadion i dag. Vålerenga ble nedsablet, og det var to nykommere og sør-amerikanere samt en amerikansk keeper som sto for festen. Endelig er det deilig å være FFK-supporter igjen!

Tekst av Marius Kjølstad, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 12. September 2009 - 21:35

Spillerbørs her

Det var et superoffensivt FFK-lag som entret Stadion-matta i dag. Med to offensive kanter, en midtbanetreer med offensive kvaliteter og to angrepsvillige backer skulle FFK prøve å angripe Vålerenga i senk fra starten av.

Slik gikk det imidlertid ikke. De første 15 minuttene forløp uten store sjanser. En fallskjermhoppers noe mislykkede landing før kamp var det eneste nevneverdige som hendte før klokken hadde passert 18.15.

Andersson-show

Etter 17 minutter bestemte debutant Mattias Andersson seg for å ta saken i egne bein. Med en blanding av dyktighet og flaks kom han seg rundt på venstrekanten, og spilte ballen 45 grader ut i feltet. Der ventet Celso Borges, men skuddet ble blokkert.

Den påfølgende corneren ble slått av Wallace. Andersson hadde tatt plass foran keeper Troy Perkins på streken, og venstrebackens corner landet rett på pannebrasken til Andersson som enkelt satte ballen i mål. Hvor forsvarsspillerne var kan man spørre seg om, men det er også mulig å sette spørsmålstegn ved Perkins inngripen.

Aggressivt midtbaneledd

Etter dette åpnet kampen seg noe mer, men det var fortsatt en dårlig fotballkamp kvalitetsmessig sett. En stor forskjell fra tidligere kamper i år var dog at midtbanen løp mye og godt. Det så ut som om midtbaneleddet hadde fått fire mann mer, ikke èn mann mindre.

Samtidig kom FFK til en god del innlegg. Flere FFK-fans hadde nok glemt hvordan det var å se en kant komme rundt backen og slå gode innlegg, men nå skjedde det flere ganger. Positivt var det også å se at vi klarte å fylle opp boksen. Som oftest hadde vi tre-fire spillere foran mål, og da økes sjansene betraktelig for å se ballen i nettet.

Rett etter scoringen kom også Vålerengas første ordentlige sjanse. Etter et innlegg fra venstre klarte verken Raio Piiroja eller Jan Tore Ophaug å klarere. Ballen gikk til Harmeet Singh, som på halvvolley satte ballen over mål.

Fire hissige minutter

I det 35. minutt fikk Abgar Barsom helt korrekt gult kort for å takle Kristofer Hæstad. Dette betyr at vår svenske moteløve må stå over neste kamp mot Strømsgodset. Doffen fikk like korrekt også gult kort for å skubbe til Barsom.

To minutter senere ble Stamatopoulos hindret i feltarbeidet. Både keeperen og VIF-spiller Birger Madsen fikk gult kort. Noe merkelig er det at ikke Bengt Sæternes også ble tildelt kort av dommer Roy Helge Olsen. På toppen av det hele fikk også Harmeet Singh gult kort for å ha gått for tøft inn i en hodeduell med Ardian Gashi noen minutter senere.

Etter dette virket det som om Vålerenga tente litt til. 40 minutter var gått da dagens soleklart beste VIF-spiller, Harmeet Singh, skjøt et godt skudd fra 20 meter. Ballen gikk  rett på Stamatopoulos, men han måtte likevel slå til corner.

Fem minutter senere fikk Vålerenga frispark etter en obstruksjon på Singh fra Wallace. Innlegget ble stusset videre fra Alex Valencia, og i boksen hadde samtlige FFK-forsvarere innstilt seg på pausa. Borges glapp markeringen sin, og Morten Berre fikk upresset heade inn 1-1 på bakerste stolpe. Rett etter dette blåste dommeren av til pause.

Brasiliansk magi x2

De første ti minuttene av 2.omgang hadde Vålerenga et like trykk. Det resulterte kun i en halvsjansen for Birger Madsen etter 55 minutter.

Minuttet senere var det derimot FFKs tur. Alex Valencia fikk ballen til høyre i 16-meteren, men skuddet gikk helt over til Éverton Santos da Costa på motsatt side. Brasilianeren vendte nydelig bort Madsen, før han forserte mot mål. Avslutningen hans var som de pleier å være, men Perkins klarte mirakuløst å få den mellom beina sine. Nok en forferdelig keepertabbe av den eller så stødige keeperen.

"Fredrikstadgutter våre veier" var så vidt spilt ferdig før publikum fikk enda mer å glede seg over. Éverton ble felt på 18 meter, og en annen brasilianer sto klar for å ta frisparket. Det var en glede å ha Wallace tilbake på banen igjen, og han serverte nok en gang et kunststykke av et frispark. Muren var dårlig oppspilt og keeperspillet heller ikke denne gangen patent, men ingen kan ta fra venstrebacken en fantastisk prestasjon.

Ophaug skadet

Etter 63 minutter fikk Jan Tore Ophaug store smerter i kneet. Han klarte å gå av banen for egen maskin, men man så tydelig at han hadde vondt. Det er nå klart at det dreier seg om kneet han har hatt trøbbel i før, men at man ikke vet hvilket omfang skaden har ennå.

Pål André Czwartek kom inn i midtforsvaret, mens Celso Borges overtok kapteinsbindet.

Vålerenga gjorde også et bytte på dette tidspunktet. Ut gikk en usynlig Moa, inn kom Dawda Leigh. Og Leigh var alt annet enn usynlig. Gang på gang kontret Oslo-laget, og gang på gang var Leigh involvert. Et meget godt innhopp av unggutten.

Full kontroll

Etter dette skjedde det ikke stort mer. Ramberg kom inn og gjorde en god figur med mye løping, og Borges hadde to fine skudd. FFK fortsatte å jobbe knallhardt, og det eneste VIF skapte var noen småsjanser ved Leigh.

Da Roy Helge Olsen blåste av kampen etter 95 minutter var det et lettet Fredrikstad-publikum som hyllet sine helter. Spesielt èn helt ble hyllet, nemlig Tom Nordlie.

Nordlie har fått til mye på de to ukene han har ledet laget på treningsfeltet. Innsatsen og løpsviljen var stor, og det var et godt FFK-kollektiv som kjempet Vålerenga i senk. Spillerne viste en attitude vi sjeldent har sett så langt i år.

Positivt var det også at mange enkeltspillere sto frem. Det er vanskelig å utheve noen på en dag som dette, men noen fortjener likevel litt ekstra skryt. Abgar Barsom viste seg fra en helt annen side i dag, og styrte midtbanen på en utmerket måte. Sammen med Ardian Gashi la han ned mange kilometer. Wallace spilte også en solid kamp, sammen med Mattias Andersson som kronet en god debut med scoring også.

Dagens resultat gjør at FFK for øyeblikket er på en 12.plass før morgendagens seriekamper. Det setter press på de andre nedrykkskandidatene.

Akkurat i dag er det deilig å være FFK-supporter igjen.