Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Bedret integreringen

FFKs integrering av utenlandske spillere

De siste årene har det i FFK, som i de fleste andre klubber, blitt mer attraktivt å hente unggutter fra utlandet. Utfordringen med disse spillerne er ofte integrering og språk. Terje Jensen forteller til ffksupporter.net hvordan klubben jobber med dette.

Tekst av Gard Christiansen og Marius Kjølstad, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 10. September 2009 - 18:20

Fredrikstad Fotballklubb har av enkelte blitt kritisert for å slurve med integreringen av utenlandske spillere. Spesielt rundt ivorianerne Ismael Beko Fofana og Serge Konan Kouadio ble det avdekket flere feil fra klubbens side.

De siste årene har det kommet flere og flere spillere fra andre land litt lenger vekk enn Sverige. Dette fører til utfordringer utenfor banen. Sportslig koordinator i FFK, Terje Jensen, mener at klubben har bedret seg betraktelig på området, men understreker samtidig at de har en lang vei igjen å gå.

- Vi jobber mye bedre med dette nå, men fortsatt er det et område vi kan og skal forbedre oss på.

Jensen sier videre at klubben per dags dato ikke har fått til noen fadderordning slik det har vært snakket om en stund, men at man har koblet opp flere folk mot den enkelte spiller.

- Jeg snakker med alle guttene hver dag. De er veldig beskjedne og ydmyke, så derfor prøver jeg å lese litt mellom linjene for å se om de har det bra eller ikke. Jeg tar de med meg ut innimellom for å spise pizza eller gjøre noe annet også,
sier Jensen.

Forskjellige språkkunnskaper

- Lala snakker såpass bra engelsk at det er få problemer. Dominic Adiyiah har også forbedret språket sitt. Disse to guttene har "funnet" hverandre og bruker mye tid sammen.

Våre sør-amerikanere, Celso Borges, Wallace Fernando Pereira og Éverton Santos da Costa, går alle tre på skole. Førstnevntes språkkunnskaper er, som de fleste vet, meget gode. De to brasilianerne har engelskundervisning to ganger i uken på Stadion.

- Celso går på den internasjonale skolen i Gamlebyen for å lære seg norsk. Éverton og Wallace lærer seg stadig mer engelsk, og nå kan Éverton kommunisere mye mer med resten av gruppa.

Barsom er viktig

Ifølge Jensen fortjener Abgar Barsom en stor takk og mye ros for måten han opptrer overfor de unge, fremmedspråklige spillerne på.

- Abbe gjør en kjempejobb. I garderoben og på spillermøter sitter han midt i gjengen og oversetter.

Fremskritt for Lala og Éverton

Lalawele Atakora er et togolesisk talent som kom til klubben før denne sesongen. For juniorlaget har han vært en viktig brikke, og det er mange i klubben som ser et stort potensiale i ham.

- Lala bor hos en en familie som bryr seg om ham, og han spiser ofte middag sammen med dem. Slik jeg oppfatter det, trives Lala veldig godt her i byen.

En annen spiller som trives om dagen er Éverton Santos da Costa. Et år etter at han kom til klubben ser det ut til at han begynner å bli godt integrert.

- Éverton stortrives om dagen, og gleder seg til kona snart kommer til byen. Han sier at han elsker byen, og at han håper han har en fremtid her, kan vår sportslige koordinator fortelle.

FFK og brasilianerens klubb Gremio forhandler om spissen, men Jensen vet ikke noe om hvor langt de er kommet i forhandlingene.

- Jeg har trua på Éverton i 4-3-3. Tom Nordlie har også tro på ham. Vi er også redd for at han skulle slå til for fullt i en annen klubb om vi ikke kjøper ham.

Lærer fra Nybergsund

Terje Jensen kan bekrefte at klubben har vært i kontakt med Ola Brenden i Nybergsund, som har hatt en vellykket integreringsplan for sine utenlandske unggutter.

- Glenn Rostad har vært i kontakt med Nybergsund, ja. Vi føler at vi kan lære mye av den gode jobben som har blitt gjort der. Jeg vil uansett understreke at vi kan bli langt bedre på dette området, og at det er noe vi jobber med kontinuerlig.

Ønsker å satse lokalt

Samtidig som FFK har hentet spillere fra fjerne strøk, ønsker man også å forbedre scoutingen lokalt.

- Jocke og Lars (Tjærnås, journ. anm.) jobber med en scoutingplan for fylket og resten av Norge. Vi ønsker å følge mer med på juniorfotball, Adeccoligaen og 2.divisjon for å fange opp unge spillere tidlig,
sier Jensen før han uoppfordret skyter inn

- Dette er et område vi forståelig nok har fått kritikk på. Blant annet fordi vi ikke hentet Makthar Thioune.

- Vi kommer uansett til å fortsette vårt samarbeid med St.Olav, hvor vi har trenere i klubben som jobber,
avslutter den sympatiske og hyggelige Terje Jensen.

Selve intervjuet i denne saken er gjort av Gard Christiansen. Saken er bearbeidet og skrevet av ffksupporter.net. Vi ønsker å rette en stor takk til Gard som lagde dette intervjuet for oss!

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340