Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Krise i klubben:

- Én av dem må gå

VG dro i dag katta ut av sekken og offentliggjorde den stadig voksende, interne konflikten i FFK. ffksupporter.net kommenterer situasjonen basert på våre kilder.

Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 22. January 2009 - 13:20

VG skriver i dag:

"Etter det VG vet skal sportsdirektør Karlsen være opprørt over Grönhagens menneskebehandling, hans lederegenskaper og behandlingen av unge spillere. På den annen side skal Grönhagen og hans sportslige apparatet være misfornøyd med Karlsens egenrådige lederstil, i en klubb som har oppnådd relativt mye suksess på kort tid."

Vi anbefaler at dere leser hele saken hos VG før dere leser vår utbrodering av saken.

ffksupporter.net har i lengre tid kjent til den interne maktkampen i FFK mellom hovedtrener Anders Grönhagen og den nyansatte sportsdirektøren Tor-Kristian Karlsen. Konflikten begrunnes med samarbeidsproblemer og uenighet om hvor veien går videre.

FFK - en farmerklubb?

Karlsen ønsker å satse på yngre, utenlandske spillere med stort videresalgspotensial. Denne tankegangen skal være såpass ekstrem at man innad i FFK frykter at Karlsen ikke ønsker å forlenge med noen av de spillerne som bare sitter på kontrakter ut 2009. Karlsen ønsker å fremtvinge en foryngelsesprosess av stallen, og dermed må de eldste spillerne bli solgt unna. Grönhagen skal være skeptisk til tanken om å transformere FFK til en farmerklubb, der 18-20-åringer blir i klubben i 12-18 måneder før de blir solgt videre med stor profitt.

Grönhagen skal ha følt at Karlsen ikke skal ha vært videre begeistret for å forlenge med Everton, mens Karlsen har begrunnet det hele med økonomi. Etter det ffksupporter.net erfarer skal Everton ha hatt en nettolønn i låneperioden som klubben ikke kunne leve med på en langtidskontrakt. Den nye lønnen skal være omtrent halvparten av hva en eventuell bruttolønn ville ha vært basert på nettolønnen under låneoppholdet. I tillegg sitter klubben nå på en lønnsopsjon, en vesentlig lavere kjøpsopsjon og hele summen ved et eventuelt videresalg.

Ønsker å hente sine egne spillere

Et konfliktgrunnlag skal være følelsen av at Karlsen først og fremst ønsker å hente "sine egne" spillere fremfor de som allerede har blitt kartlagt av klubben, og at partene ikke klarer å samarbeide om spillerkjøp. Det hele skal ha toppet seg da Karlsen valgte å hente Celso Borges til tross for at Grönhagen ikke gav grønt lys til signeringen. Grönhagen har et ønske om å selv se spillere i aksjon før de hentes, men samtidig har han ikke vært videre interessert i å dra ukesvis på kartleggingstur til Sør-Amerika. Ønsket om å se spillere i aksjon var faktisk en av årsakene til at Erkan Zengin i siste liten glapp for klubben i sommer. Grönhagen og resten av trenerteamet fikk vite om signeringen av Celso Borges bare noen timer før vi andre ble opplyst gjennom SMS-tjenesten til klubben.

Én må gå

Anders Grönhagen og Tor-Kristian Karlsen kategoriseres som uvenner. I går nådde konflikten nye høyder og det skal ha gått så langt at det omtrent ble stilt kabinettspørsmål. Begge er sterke personligheter med bastante meninger, men Karlsen betegnes som en enstøing som ikke klarer å samarbeide - i hvert fall sett fra Grönhagens ståsted.

Nå tyder mye på at én av dem må gå.

Hvem må gå?

Hvem som eventuelt vil gå er et tankeeksperiement i seg selv. Karlsen sitter på en fireårskontrakt, mens Grönhagen bare har kontrakt ut dette året. Begge har en sterk posisjon både blant FFK-supportere og fotballsupportere generelt i landet. Den alltid like sympatiske og medivante Grönhagen fremstår som en lettlikelig person, og da Grönis entret stadion etter siste hjemmekamp mot Lyn eksploderte publikum som aldri før. På den annen side blir Karlsen ofte betegnet som det enkeltindividet i Norge som har størst kunnskap om talentspeiding, og flere supportere av andre lag uttrykker misunnelse over at FFK har knyttet til seg en slik ressurs som Karlsen på papiret skal være i rollen som sportsdirektør. I FFK er man derimot fortsatt usikre på hvor kompetent Karlsen virkelig er. Ingen betviler at han trolig har god oversikt over sine spesialiserte spillermarkeder, men Grönhagen stiller spørsmål ved om den fotballfalige vurderingsevnen er god nok. Dette til tross for at Karlsen vurderingsevne er rimelig godt dokumentert.

Et prinsipielt valg

Det som er det mest relevante i denne konflikten er hvilken lederstil og hvilken retning klubben ønsker å ta i fremtiden. Er Anders Grönhagens ultratradisjonelle metoder de best egnende, eller ønsker man Karlsens noe mer moderne tilnærming til fotballen? Dette er ikke først om fremst et spørsmål om hvilken mann som besitter det største egoet, men derimot er spørsmål om kulturforskjeller og hva som er det beste for Fredrikstad Fotballklubb.

Skal klubben i tur og orden gå mot en mer profesjonell tilværelse, eller skal man - som tradisjonen har vært i Fredrikstad - kunne ture frem slik man vil? Skal FFK være en enkeltmanns prosjekt, der treneren allierer seg med sterke spillerpersonligheter? En en-manns noe uklare filosofi med lite substans, men en sterk tropp og stamme som medfører resultater? Ønsker man å utvikle spillere eller bare drille frem mot kampdag?

På sidelinjen i to år

Faktum er at Grönhagen har brukt lite tid og energi på å følge opp juniorspillere og byprosjektet. Karlsen skal på sin side ha et ønske om å involvere grasrota mer i klubben igjen. Grönhagens manglende interesse for unge talenter har medført at det har oppstått en kløft mellom A-laget og de andre. Når juniorspillere blir møtt med "hvem er du?" når de dukker opp i resepsjonen på stadion, så er man på ville veier. Karlsen på sin side ønsker ikke å bli stående å se på at juniorspillere og medlemmer av byprosjektet ikke føler seg verdsatt, men snarere ønsker han å knytte de unge sterkere til klubben.

At Grönhagen ikke satser på egenproduserte spillere har han også tidligere i trenerkarrieren blitt kritisert for. Han skal knapt ha vært på en eneste juniortrening i løpet av de to årene han har styrt skuta i Fredrikstad.

Klubben bestemmer

Til syvende og sist er det klubben som må ta dette valget siden partene så langt ikke har evnet å bli enige.

Viser det seg at en må gå er det på tide å stille et sterkt spørsmålstegn ved kompetansen til styreleder Carl-Morten Gjeldsnes som valgte å splitte kvartetten (Haugen, Jonsson, Grönhagen og Aune) som ledet FFK til sølvmedalje i fjorårets sesong, og stod bak flere meget vellykkede signeringer til tross for lite midler tilgjengelig. Dersom Karlsen nå må gå, så har styret foretatt en klar feilvurdering gjennom ansettelsen av ham som sportsdirektør. Velger de derimot Karlsen på bekostning av Grönhagen, er de i minste konsekvente.

Det som derimot er sikkert er at dersom FFK igjen skal bli en toppklubb, så må klubben profesjonaliseres, og alle må dra sammen i én retning. Det har ikke akkurat vært tradisjonen i Fredrikstad.

Men fotball er fotball, og det svinger fort: Vi utelukker ikke at alle brått kan være venner igjen, men lite tyder på det per dags dato.

PS! Klubben har innkalt til pressekonferansen i dag kl. 15.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 21:35 | 06d4061f