Husk meg
Brukernavn
Passord
  • Du må logge inn for å kunne svare på dette innlegget! Dette gjøres øverst i høyre hjørnet.

Asgeir

Landslagsspiller

Ble medlem: 20 mai 04
Innlegg: 1048

Lagt til: 08 aug 08, 14:17

Dette med olja er svært enkelt:

1) Etterspørselen stiger stadig, og vil gjøre det i minst ti år til. Kina vil ha olje, India vil ha olje. Det å legge om til transport med andre energikilder vil kreve sinnsyke beløp som disse samfunnene ikke har, og de vil forsøke å utnytte fossilt brensel så lenge det lar seg gjøre. USA har synkende ettespørsel, men problemet med USA er at de har NULL infrastruktur som tar høyde for transport av folk og gods uten fossilt brenstoff. Omlegging til et samfunn uten fossilt brenstoff vil bety så store endringer at det i praksis vil bety også omlegging av det politiske systemet. Dette vil naturligvis makthaverene forsøke å utsette så lenge som mulig, og det innebærer blant annet å gå til krig for å få tak i olje. De har holdt på med det siden ca 1920, da USAs energi-politikk ble meisla ut.

2) Tilbudet synker; oljeproduksjonen vil aldri bli større enn nå, snarere vil produksjonen synke drastisk innafor en tiårs-periode. Joda, det er masse uutnytta oljekilder i verden, men de er ikke utbygd, de fordrer større investeringskostnader, og ditto lenger tid fra et oljefelt begynner å pumpe til det faktisk tjener penger. Videre er de uutnytta kildene også mindre enn de vi fram til nå har hatt, og dette betyr at vinduet hvor et oljefelt faktisk tjener penger blir ytterligere innskrenka. Joda, USA ha Alaska; problemet med Alaska er at den forekomsten dreier seg om ett års forbruk for USA, og det ligger ti år fram i tid, siden det tar tid å bygge ut.

Klart det jobbes iherdig med andre energikilder rundt om i verden, problemet er bare at vi virkelig ikke kan forestille oss hvor avhengige de vestlige samfunn er av olje, og vi aner virkelig ikke hva slags kostnader vi snakker om for å legge om, og aller sist, men ikke minst; vi aner ingenting om hvor mye olje vi trenger for å gå vekk fra olje som primær energi-kilde. For at vi skal kunne bygge vindmøller, solcelleparker, bølgekraftverk osv osv, så trenger vi anleggsmaskiner som bringer sakene ut der de skal settes opp, og møllene, parkene og kraftverkene skal produseres, noe som også fordrer en masse energi.

Jeg tror at verden vil kunne løse energibehovet i overskuelig framtid, det er kun et spørsmål om ressurser. MEN, jeg tror verden vil få et enormt transportproblem fordi omlegging av transport fra fossilt brenstoff til alternative kilder vil bli enormt kostbart og energikrevende, mye mer kostbart enn vi kan forestille oss.

Et eksempel: Storbritannias oljekilder er i ferd med  å gå tomme. Innen 2015 vil de kun produsere 10% av det de gjør idag. Sjekk det britiske oljedepartements tall, der står det svart på hvitt. Storbritannia har ca 26 millioner kjøretøy som baserer seg på fossilt brenstoff. Hva vil det koste å finne en ny energikilde, implementere det i kjøretøy, og sist, men ikke minst bytte ut 26 millioner kjøretøy innen 2015?? Det sier seg sjøl at dette blir svært vanskelig å gjøre innenfor dagens styreform...


Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340