Husk meg
Brukernavn
Passord

Fredrikstad: Visste du at...

Flat Trådet Nøstet
Side 1 av 1 1

Per Egil

Moderator

Ble medlem: 01 apr 05
Innlegg: 2141

Lagt til: 23 mai 08, 12:18
Som den observante forumbruker kanskje har lagt merke til har det dukket opp en ny meny nederst til venstre med navn "Gjestende supportere". Her er det meningen at bortefans skal kunne finne all informasjon de måtte ha behov for ved et besøk til Fredrikstad og Stadion.

Vi jobber også med en uhøytidelig oversikt over halvobskur info om Fredrikstad (byen, ikke FFK). Tanken er å få inn informasjon som ikke nødvendigvis står i turistbrosjyrer eller historiebøker, men som heller er litt pussig, morsom, flaut, you name it. Eksempler:

VISSTE DU AT…

- Fredrikstad er den første norske byen som ble oppkalt etter en konge.

- Stabburet, de med Grandiosaen, ble grunnlagt i Fredrikstad i 1943.

- Fredrikstad og Sarpsborg er i ferd med å vokse sammen. Noen kommunesammenslåing er det derimot ikke snakk om.

- Egil ”Drillo” Olsen, Norges mest suksessrike landslagstrener, er fra Østsiden i Fredrikstad. I sin ungdom foraktet han Fredrikstad Fotballklubb, og han har aldri spilt for klubben.

- Det ble brukt 80 millioner kroner til imagebygging på 90-tallet for å bli kvitt Fredrikstads Raymon-stempel. Det vites ikke om pengene var vel anvendt.

- Da kjærlighet på pinne kom til Norge var den flat. Knut Brynildsen fra Fredrikstad var den første i verden som gjorde den rund som en fotball.

- Elektrisk lys kom første gang i bruk i Norge på Lisleby Brug i Fredrikstad i 1877.


Har de eminente brukerne av ffksupporter.net forslag til annen mer eller mindre viktig info vi kan legge ut? Ingen forslag er for dumme. Jeg lover.

---------------------------

"Nothing in all the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity"
- Dr. Martin Luther King, Jr.


GoFFK

Juniorspiller
Ble medlem: 19 des 06
Innlegg: 105

Lagt til: 23 mai 08, 13:22
Endret: 23 mai 08, 13:24

 

Bør vel ha med at  "FFK vant sensasjonelt 4-3 over Ajax etter først å ha spilt 0-0 på bortebane i Amsterdam i første runde. FFK vant sensasjonelt 4-3 over Ajax etter først å ha spilt 0-0 på bortebane i Amsterdam i første runde."

En annen veldig artig historie:

"Den syvende draktforslaget ble introdusert for Fredrikstad i en kamp mellom FFK og Polen på Fredrikstad stadion 7. oktober 1926. Fredrikstad ønsket å benytte fargene til det polske landslaget og et brev ble sendt til det polske fotballforbundet. Fredrikstad FK mottok dette svaret:"

Hentet teksten fra:

http://no.wikipedia.org/wiki/Fredrikstad_fotballklubb

Sorry, ser du skriver "ikke FFK". Men historiene er jo fine. Hva med Hans Nielsen Hauge som er fra distriktet. Roald Amundsen er kanskje litt for langt unna..... 

 


Holters

Ansvarlig redaktør

Ble medlem: 23 mar 03
Innlegg: 10060

Lagt til: 23 mai 08, 13:39
Mange av disse har vi i historikken :D

Kommer nok snart den også

---------------------------

Har du lest forumets retningslinjer?


Svupzz

A-lagspiller

Ble medlem: 04 mai 04
Innlegg: 329

Lagt til: 23 mai 08, 15:07
Tidlig i Fredrikstads historie var byen en fristad for dissidenter og andre med mer tvilsom bakgrunn. Gjerne folk som var uroelemnter eller hadde en noe tvilsom omgang med andres penger.

Har ikke kilde akurat her, men snappet det opp i en av Mindre Alv bøkene evt. det lille lokalhistorisketidsskriftet som Svein Skahjem er redaktør for, Fredrikke. Kan slå det opp når jeg er i Fredrikstad.

---------------------------

Stolt Oslo Aristokrat


Husgutt

Landslagsspiller

Ble medlem: 08 aug 04
Innlegg: 4381

Lagt til: 23 mai 08, 15:27
Der kom historikeren fram og

---------------------------

RHE- Ultrasmentalitet- www.rodhvitelite.com


Per Egil

Moderator

Ble medlem: 01 apr 05
Innlegg: 2141

Lagt til: 23 mai 08, 15:32
Veldig bra, Svupzz. Må si jeg aldri har hørt om det der før, men det høres ut som noe vi kan bruke. Topp hvis du har mulighet til å sjekke det opp.

---------------------------

"Nothing in all the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity"
- Dr. Martin Luther King, Jr.


Liraren

A-lagspiller

Ble medlem: 20 mai 05
Innlegg: 769

Lagt til: 23 mai 08, 16:09
Kan tenke meg det står mange røverhistorier i bøkene til Svein Skahjem. Morsom kar han:)

---------------------------

Jeg snakker aldri på vegne av noen, kun for meg selv!


jashin

A-lagspiller
Ble medlem: 12 apr 04
Innlegg: 326

Lagt til: 23 mai 08, 18:31

Hva med denne :

Den første faste forbindelsen over Glomma ved Fredrikstad var en pontongbro som lå mellom fergeporten på østsida og det som en gang var et festningsanlegg på den andre siden, Cicignon skanse, fra 8. august til 28. november 1814. Den svenske hæren hadde okkupert deler av Norge og hadde slått seg ned i festningsbyen ved munningen av landets lengste elv. Det var folk som skulle fraktes over og høy og halm som skulle transporteres. Det var materialtransport og annet som måtte over elveløpet.

Mens byggearbeidene ennå pågikk for fullt  på vårparten i 1957, vandret Fredrikstadbruas første fotgjengere over Glomma, balanserende på stålbuen nesten 70 meter over det skitne elvevannet. Foran gikk en rødglødende opprører og fotballspiller, "en guttunge ute frykt", som det ble sagt. Den skoledyktige tenåringen Egil Olsen, senere kjent som Drillo, var en av de mest omtalte i Nabbetorpgjengen.

(Kilde : Bruene ved Glommas utløp - 2006 utgitt av Statens vegvesen)

 

 


Svupzz

A-lagspiller

Ble medlem: 04 mai 04
Innlegg: 329

Lagt til: 23 mai 08, 18:57
Endret: 23 mai 08, 19:03
Fant et gammelt foredrag jeg har holdt, legger ved en liten del her. Har ikke med kilder her, men det er som nevnt fra MIndre Alv og Fredrikke og kanskje noen andre tidsskrifter.

Generelt om Fredrikstad

Fredrikstads historie begynner med krig og ufred. Under den nordiske syvårskrig (1563-1570) gikk svenske troppper på vårparten i 1567 på angrep på Sarpsborg (oppi fossen her). Svenskene krevde brannskatt, noe innbyggerne nektet og byen ble brent. Husløse og kalde flyttet de byen, med kongen Fredrik II velsingnelse (12. september 1567) til Østfolds vakreste sted... Navnet Fredrikstad ble først vanlig i 1569, og er forøvrig den første byen i Norge oppkalt etter en person. I løpet av de tre første årene ble byen brent 3 ganger og innbyggerne fryktet at de måtte flytte igjen, men kongen forsikret i 1572 at «byen alltid heretter skulle bli liggende der som nu bebygget er». En rekke bybranner har det vært, men byen har stort sett hatt den samme reguleringen oppigjennom. Ladestedet Halden lå under Fredrikstad frem til 1665, Moss til 1720. Kongen bestemte gjennom et privilegie i 1672 at Fredrikstad skulle være fristed for konkursrammede personer og dissidenter, noe byen fortsatt bærer preg av. Dette privilegiet bidro imidlertidig ikke særlig til å skape vekst, men gav byen heller et dårlig rykte. Under Hannibalsfeiden 1643-1645 ble det anlagt provisoriske forsvarsverker rundt byen. Ved freden i Roskilde 1648 ble Bohuslen og Bohusfestning overført til svenskene. Som erstatning ble det bestemt at Halden og Fredrikstad skulle befestes. Christian V inspiserte festningen i 1685, og byggingen var kommet så langt at kongen omtalte festningen som landets sterkeste. I 1717 erklærte også Fredrik IV at festningen var den sterkeste i landet og uttalte til Tordenskjold at byen var «er det preciøseste sted som kongen har i Norge». Store utbyggingsplaner kom på bordet på 1720- tallet, men pengemangel satte en stopper for det og byen ligger der i dag som den gjorde tilbake i 1727.

Det er vel kanskje ikke så kjent det jeg har uthevet i fetetyper heller? Kan nok falle noen tung for brystet. Skal gi dere kildene, må som sakt hjem i bokhylla i Fredrikstad.

---------------------------

Stolt Oslo Aristokrat


Per Egil

Moderator

Ble medlem: 01 apr 05
Innlegg: 2141

Lagt til: 23 mai 08, 19:06
Bra jobba, Jashin og Svuppz!

---------------------------

"Nothing in all the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity"
- Dr. Martin Luther King, Jr.



Flat Trådet Nøstet
Side 1 av 1 1

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

17/02/2024 15:30 | 3147bc24