Husk meg
Brukernavn
Passord

Historikk » 2000 - 2009 » 2008 – Historisk seriesølv

2008 – Historisk seriesølv

Administrerende direktør: Morten Huth, Runar Henriksen
Administrativ sportslig leder/Sportsdirektør: Per Morten Haugen, Tor-Kristian Karlsen
Hovedtrener: Anders Grönhagen
Assistenttrener: Tom Freddy Aune, Joacim Jonsson
Toppscorer: Garðar Jóhannsson (10)

Sesongen 2007 hadde vært et steg fremover for FFK. Laget hadde blitt tettere bakover, men trener Anders Grönhagen var klar på at man fortsatt hadde en jobb å gjøre. Etter 46 baklengs i 2006 og 40 i 2007 ønsket "Grönis" nå å komme ned mot 30-32.

- Skal vi bli bedre enn i 2007, og det skal vi, så må vi bli bedre i alle ledd. Færre mål gir færre tap og flere poeng
, sa svensken til Fredriksstad Blad i januar.

FFKs A-lagstropp 2008. Foto: FFK

Plankehaugen i storform på tribunen under
innendørsturneringen i Hamburg i januar 2008.
Foto: Geir A. Carlsson.

Sesongen ble innledet med innendørsturneringen i Hamburg, noe som etter hvert hadde blitt en tradisjon. Under turneringen i Tyskland sto vekselsvis Lasse Staw og Erik Bråthen i FFK-målet. Rami Shaaban hadde i løpet av vinteren gitt uttrykk for at han ønsket seg tilbake til Sverige, men FFK-ledelsen var ikke redd for å gi de to ungguttene tillit.

- En eller annen gang må de få tillit og tiden er inne nå
, var Anders Grönhagens klare beskjed.

Bjørkøy til Lillestrøm
Oppholdet i Tyskland gjorde det også klart for alle at kjemien mellom fjorårskaptein John Anders Bjørkøy og hovedtrener Grönhagen ikke var det beste.

Dårlig stemning er også stemning. John Anders
Bjørkøy og Anders Grönhagen i Hamburg i
januar 2008. Foto: Geir A. Carlsson.

Før avreise til Tyskland hadde Bjørkøy gitt beskjed om at han ikke ønsket å spille på det harde underlaget i Hamburg Sporthalle. Han var redd for at muskulaturen ikke ville være i slag til seriestarten tre (!) måneder senere.

- Det er tydeligvis viktigere at jeg spiller noen minutter her enn at jeg er 100 prosent pigg til seriestart, sa en oppgitt Bjørkøy til Fredriksstad Blad.

- At John Anders spiller er ikke risikabelt for hans muskulatur, var den klare beskjeden fra "Grönis".

Bjørkøy var også skuffet over at FFK i løpet av sommeren 2007 hentet inn Ardian Gashi og Kasey Wehrman.

- La meg si det slik at når klubben henter inn ytterligere forsterkninger på det som er min posisjon er en mulig konsekvens at også noen forsvinner. Når man henter inn to forsterkninger som man gjorde i sommer er dette et kraftig signal
, sa hovedpersonen til Fredriksstad Blad.

Kanari-Jonna med trener Tom Nordli da
midtbanespilleren ble presentert som LSK-spiller
3. mars 2008. Foto: lsk.no

Under vinterens La Manga-opphold hadde Anders Grönhagen krevd et klart svar fra de spillerne som ønsket å forlate FFK. Grönhagen hadde sett seg lei av tabloide TV2-oppslag og satte som ultimatum at spillerne måtte komme til ham innen en viss frist om de ønsket seg bort. Bjørkøy var den eneste spilleren som oppsøkte Grönhagen og bekreftet at han ville bort fra FFK.

I løpet av vinteren snuste danske Odense på den tidligere FFK-kapteinen. I stedet kom Lillestrøm på banen, og 3. mars ble "Jonna" presentert som LSK-spiller. Samtidig ble han gjenforent med en tidligere lagkamerat, Simen Brenne. Romerikeklubben la fire millioner på bordet for å sikre seg Bjørkøy, men summen kunne senere stige til 6,5 millioner.

- Vi skulle jo helst hatt ham her, men når han så åpenlyst ville bort er det lite å gjøre med det. Han har villet forlate klubben helt siden jeg kom hit. Vi kan bare ønske ham lykke til i Lillestrøm, sa Ardian Gashi til VG Nett da overgangen var klar.

Wallace Fernando Pereira. Foto: fredrikstadfk.no

For å minske stallen ble Hermanni Vuorinen løst fra kontrakten 14. februar. Finnen vendte tilbake til FFK i januar etter utlånet til HJK Helsinki, men han fikk raskt beskjed om at han ikke inngikk i FFKs videre planer.

Spillerjakt
Det var klart at laget trengte forsterkninger, bl.a. var 19-årige Christian Halvorsen den eneste rene venstrebacken i troppen.

Overraskelsen var derimot stor da FFK trakk brasilianske Wallace Fernando Pereira opp av transferhatten 19. februar. Pereira hadde spilt tre sesonger for den moldovske toppklubben FC Sheriff Tiraspol. Her hadde han blitt moldovsk seriemester hver eneste sesong og spilt Champions League-kvalifisering flere ganger. Prisen på brassen lå på ca. 3,5 millioner kroner.

Tidligere Brann- og Mossespillere Jan Tore
Ophaug kom fra danske Odense i mars.
Foto: fredrikstadfk.no

Da Odense forsøkte å sikre seg John Anders Bjørkøy, ble det samtidig spekulert i en byttehandel med Jan Tore Ophaug. Trønderen hadde spilt i OB i tre sesonger etter overgangen fra Brann. Overgangen til Bjørkøy ble det som nevnt ikke noe av, men FFK ga seg ikke. 23. mars skrev forsvarsspilleren under en treårskontrakt med Østfolds stolthet.

- Vi har holdt på frem og tilbake i ganske lang tid nå. Det er deilig at kontrakten endelig er klar, fint å få det overstått
, var Ophaugs kommentar til Fredriksstad Blad da overgangen endelig var i boks.

Shaabans overgangsfarse
Høsten 2007 var svenske Hammarby ute etter å sikre seg FFKs keeperkjempe Rami Shaaban. FFK avslo derimot det første budet fra Stockholmsklubben. Samtidig kastet andre svenske klubber seg inn i jakten på landslagsmålvakten.

Shaaban selv ønsket seg tilbake til Stockholm for å se mer til sin sønn Gabriel og sin mor.

- Jeg ønsker mer en noe annet at dette skal bli klart så fort som mulig. Min agent har dialog med Hammarby, så får vi se hva som skjer, sa hovedpersonen til Aftonbladet 19. desember.

Rami Shaaban forsvant til slutt til Hammarby.
Foto: Geir A. Carlsson.

I slutten av desember ble det klart at Shaaban og Hammarby hadde kommet til enighet om en fireårsavtale. Den svenske klubben nektet derimot å legge de fem millionene på bordet som FFK krevde. Keeperen var oppgitt over Hammarby da han ble intervjuet av Aftonbladet 16. januar.

- Klubber vurderer og jobber ulikt når de forhandler med spillere. Hammarby får gjøre det på sin måte, men dette er jeg ikke vant med, for å si det diplomatisk. Det er ganske komisk.

I slutten av januar 2008 våknet Hammarby, men det nye budet på ca. 2,5 millioner ble kontant avslått av FFKs ledelse. Kort tid etter kom svenskene tilbake med et høynet bud, denne gangen på omkring fire millioner kroner. Og denne gangen aksepterte FFK budet.

8. februar ble Rami Shaaban presentert som Hammarbyspiller, og vinterens lengste overgangsfarse var over.

FFKs nye, staselige buss. Foto: fredrikstadfk.no

I et intervju med Aftonbladet 23. mars sendte Rami Shaaban av gårde et spark til FFK og Spillerinvest som i 2006 nektet å selge ham til tyrkiske Trabzonspor. Svensken hevdet at han tapte 20 millioner på at Fredrikstad Spillerinvest satte foten ned.

- Da jeg kom til Fredrikstad, var det ingen investorer. Etter hvert var det plutselig en milliardær som eide halve meg
, sa keeperen og siktet til Terje Høili. Shaaban hadde et møte med klubbens ledelse for å få en klarhet i hvorfor han ikke ble solgt selv om han tidligere hadde fått et muntlig løfte om at alt ville gå i orden.

- Jeg hadde dette møtet for at ingen andre spillere skulle havne i samme situasjon, men jeg måtte ta støyten. Jeg tapte 20 millioner på det.

Plankehaugens Jaran Berg. Foto: Plankehaugen

Morgan Andersen dømt
11. februar startet rettssaken mot Morgan Andersen i den såkalte Mikel-saken i Oslo Tingrett. Den sykemeldte FFK-direktøren var tiltalt for dokumentfalsk og falsk forklaring. I Fredrikstad var innbyggerne delte i sitt syn på Andersen. Noen mente at han måtte få tilbake sin gamle jobb om han ble frikjent, mens andre mente at han uansett var ferdig som FFK-sjef. Plankehaugens ledelse var ikke i tvil.

- Stemningen både i Plankehaugen og blant fotfolket er ikke til å ta feil av. Blir Morgan Andersen frikjent er det en selvfølge at han skal gå tilbake i den nøyaktig samme funksjonen han hadde før han ble sykemeldt. Noe annet er helt uakseptabelt
, sa talsmann Jaran Berg til Demokraten.

Støttebanner til Morgan Andersen utenfor Oslo
Tingrett. Foto: Erik Hagen

Da saken startet, hadde en gruppe FFK-supportere tatt oppstilling utenfor Oslo Tinghus hvor de rullet ut et enormt banner med "Vi støtter deg Morgan". Inne i rettsalen var tonen gemyttlig.

- Morgan..
, startet statsadvokat Svein Holden, før han raskt tok seg inn og unnskyldte seg da han forsto at tonen plutselig var litt for uformell for en straffesak.

- Du kan gjerne kalle meg Morgan
, kom det raskt fra den tiltalte.

- Det er jo hyggelig det, men i denne salen bruker vi som regel etternavn. I hvert fall foretrekker jeg det slik
, svarte Holden.

Deretter fulgte ti dager med gjennomgang av hva som skjedde da John Obi Mikel ble Lynspiller i 2004 og siden solgt til Chelsea. Aktor la ned påstand om ett års fengsel hvorav seks måneder betinget med en prøvetid på to år.

Morgan Andersen og John Obi Mikel
under lykkeligere dager i Lyn i 2004.
Foto: Thore-Erik Thoresen

26. mars ble Morgan Andersen funnet skyldig i tiltalen og dømt til ett års betinget fengsel og 20.000 kroner i saksomkostninger. Han anket først dommen, men etter en runde med familien trakk Andersen anken.

Kort tid etter sendte FFK ut en pressemelding:

"Morgan Andersen og FFK Sport ASA har blitt enige om å avslutte arbeidsforholdet. Det vil si at Morgan Andersen er løst fra sin kontrakt som administrerende direktør for Fredrikstad Fotballklubb med iverksettelse fra 1.april 2008.

Per Kristian Olsen, styreleder i FFK Sport ASA                                                       
Morgan Andersen"

Dermed fortsatte Morten Huth som FFK-direktør enn så lenge.

I september ble Morgan Andersen ansatt som sportssjef i Stjernen Hockey.

Stadionsaken ruller videre
Striden som hadde oppstått mellom FFK og Værste AS om eierforholdene ved nye Fredrikstad Stadion, hadde rullet videre gjennom hele vinteren.

FFK-lederne Jon Børresen (fra venstre), Tom
Kristoffersen og Carl-Morten Gjeldnes fulgte nøye
med da granskningsutvalget la fram sin rapport.
Foto: Geir A. Carlsson

6. mars la advokatfirmaet Wikborg & Rein fram sin rapport om tvisten som hadde oppstått. Her ble Værste AS frikjent for påstandene om at de hadde lurt FFK. Utvalget konkluderte med at avtalen tvert i mot var meget gunstig for klubben.

"Konflikten som har oppstått i tilknytning til stadionprosjektet skyldes etter utvalgets oppfatning ikke mangler ved prosjektet eller i de foreliggende avtaler målt opp mot FFKs målsetninger og rimelige forventninger, men har tre andre klare hovedfaktorer: Uvitenhet, dårlig kommunikasjon og feilkommunikasjon. [...]Etter utvalgets mening må en stor del av ansvaret for at man har fått en offentlig debatt basert på feilinformasjon og insinuasjoner, bæres av det nye styret i FFK
", slo utvalget fast.

Spesielt Terje Høili og styremedlem i FFK, Tom Kristoffersen fikk hard kritikk fra granskningsutvalget. Utvalget fant ingen unnskyldning for at de - "som begge er erfarne forretningsfolk" - hadde uttalt seg slik de hadde gjort.

Rapporten ble holdt hemmelig, men hele FFK-styret måtte beklage ovenfor Værste AS at saken hadde blitt en offentlig sak.

- Håpet er at når vi nå har fått belyst spørsmålene kan komme videre, at vi kan legge dette bak oss, og at alle parter kan samarbeide til klubbens beste, sa styreleder Carl-Morten Gjeldnes til Fredriksstad Blad.
- Jeg er jo glad for at man konkluderer med at dette er en god avtale for FFK, og jeg kjenner meg igjen på alle områder når det gjelder utvalgets vurderinger, var leder for Værste AS, Jon Brynildsens reaksjon.

FFKs styre måtte be Værste AS om unnskyldning. Fra venstre: Carl-Morten Gjeldnes, Per Kristian Olsen, Trond Andersen og Jon Brynildsen. Foto: Geir A. Carlsson.

Styreleder Carl Morten Gjeldnes.
Foto: fredrikstadfk.no

En av dem som hadde kommet med hardest kritikk av Værste AS var Tom Kristoffersen. Kristoffersen hadde kommet inn i FFK-systemet som direktør for klubbens hovedsponsor Carnegie. Under generalforsamlingen i FFK tirsdag 15. april kom aksjonærene Toralf Hvidsten og Frode Kværneng med knallhard kritikk av Kristoffersen og styreleder Carl-Morten Gjeldnes.

- Kristoffersen bør trekke seg ved første anledning. Hvis ikke bør han få hjelp til det
, var Hvidstens klare beskjed.
- Vi har lagt et turbulent år bak oss, med flere uheldige omstendigheter rundt tidligere daglige leder. Men det har også vært spredning av negativ og uriktig omtale av tidligere tillitsvalgte i FFK, og ikke minst mot selskapet Værste AS. Dette har satt Værste i et dårlig lys og har rammet selskapet, selskapets eiere og selskapets styre. I beste fall er dette grov uvitenhet og uforstand, men jeg er redd det heller er bevisst feilinformasjon.

Hvidsten var ikke ferdig med sin tordentale.
- Derfor er det med stor forundring at nevnte Kristoffersen fortsatt stiller på valg. Dette er en person som har satt FFK i stor forlegenhet som til slutt endte med at FFK måtte be om en offentlig unnskyldning.

Tidligere leder i FFK Sport ASA, Frode
Kværneng, kom med hard kritikk av bl.a
Tom Kristoffersen og Morgan Andersen.
Foto: Trond Thorvaldsen.

Frode Kværneng var klar på at tidligere direktør Morgan Andersen hadde sin del av skylden for bråket som hadde oppstått.

- Jeg er forundret over at styret ikke var fremsynte nok til å ta høyde for konsekvensene da de ansatte en daglig leder, som var under etterforskning, og kunne bli siktet og tiltalt. Morgan Andersen går ut i Demokraten og uttrykker at FFK har eliteseriens dårligste leieavtale. Dette støtter styret opp under, og senere siteres Tom Kristoffersen i Finansavisen på at Værste-avtalen er "Tidenes fotballran", noe klubbleder Carl-Morten Gjeldnes bakker opp under i NRK-Østfold dagen derpå
, var Kværnengs klare beskjed.

Også den største enkeltaksjonæren i FFK, Fredrikstad Energi, uttrykte mistillit til Tom Kristoffersen.

Det samme gjorde Toralf Hvidsten.
Foto: Trond Thorvaldsen.

Kristoffersen nektet på sin side å trekke seg.

- Jeg fått en mengde støtteerklæringer og anmodninger om å forsette i vervet i FFK. Jeg mener jeg forsatt har mye å bidra med og har derfor ingen planer om å fratre vervet i FFK Sport ASA, sa Kristoffersen til Demokraten 18. mars. Samme dag sendte Fredrikstad Spillerinvest ut en pressemelding hvor de ga Tom Kristoffersen uforbeholden støtte:

"Tom Kristoffersen har vår tillit. Han gjorde en utmerket jobb i FSI A/S og gjør etter vår mening tilsvarende som styremedlem i FFK ASA. At Kristoffersen har kommet med kritiske utspill til "Værsteavtalen" anser vi ikke som sverting av klubb og personer."

Saken roet seg etter hvert, men utgiftene FFK hadde fått på sitt nye stadion skulle vise seg å bli en utfordring utover i sesongen.

Stridens kjerne - nye Fredrikstad Stadion.
Foto: ffksupporter.net.

- Kampen om plankebyen
19. april hadde Dagens Næringsliv en ti-siders reportasje om forholdet mellom FFKs to store investorkjemper: Jon Brynildsen og Terje Høili. Reportasjen hadde overskriften "Kampen om plankebyen" og ble innledet slik:

"Den ene kontrollerer stadionet, den andre kontrollerer spillerne. I ti år har Fredrikstads to rikeste menn - Terje Høili og Jon Brynildsen - kjempet om å være byens rike onkel."

Advokatfirmaet som hadde gransket stadionavtalen konkluderte med at konflikten som hadde oppstått var et symptom på en mer langvarig og dyptgripende konflikt. Sentralt i denne konflikten sto Terje Høili og Jon Brynildsen.

- Jeg opplever det som surrealistisk, rene x-files. Det er vi i værste as som har sørget for at Fredrikstad har fått et nytt stadion. Så blir vi angrepet hele tiden, helst under beltestedet. Det er slitsomt. Uten nytt stadion ville FFK blitt dumpet ned i divisjonene, sa Jon Brynildsen til avisen.

Øivind Aspeng. Foto: Erik Wiggo Larsen/Demokraten

- Jeg har støttet Fredrikstad med over 35 millioner kroner. Den neste på listen ligger ikke mye over fem, antar jeg, for å sette det i perspektiv. Så får jeg bare kritikk. Sånn er livet. Jeg er ikke uvenner med Jon Brynildsen. La oss si at man er uenige om et par ting, var Terje Høilis reaksjon.
- Angrer du noe?, undret Dagens Næringsliv.
- Jeg angrer ikke en dritt. Jeg har hatt ryggrad i dette spillet, og jeg har god samvittighet.

Dagens Næringsliv hevdet at da Værste AS ble opprettet i 1997 for å utvikle den gamle tomten til Fredrikstad Mekaniske Verksted, ble Terje Høili satt utenfor.
- Det var aldri noe tema å utvide investorgruppen, fortalte en av initiativtakerne, Jon Brynildsens kamerat Øivind Aspeng. [Terje Høili] hadde en profesjonell tilnærming til det, men følte seg tilsidesatt.

- Det stemmer ikke. Jeg hadde mer enn nok med å bygge min egen bedrift på den tiden, var Høilis versjon.

Henning Forsberg (til venstre) og Terje Høili
på tribunen under hjemmekampen mot
Bodø/Glimt. Foto: fredrikstadfk.no

Terje Høili og hans nærmeste allierte, Henning Forsberg, hadde vært klare på at byggingen av et nytt stadion måtte skje på den gamle tomten på Holmen. Overraskelsen var dermed stor da det ble klart at Værste AS hadde begynt arbeidet med å flytte FFK over til Kråkerøy. Noen av de som ledet prosessen var blant Forsbergs nærmeste medarbeidere, blant andre Øyvind Aspeng.

- Det var overraskende. Det var et bakholdsangrep
, fortalte Henning Forsberg til Dagens Næringsliv.

Terje Høili ble tilbudt en aksjepost i Værste. Dette tilbudet avviste han.
- Jeg hadde planer om å bygge et eget stadion. Men plasseringen skulle være på Holmen. Da ville FFK eie sitt eget anlegg med inntekter fra næringslokaler.

- For noe tull. Sier han dette nå? Det var FFK som trengte et nytt stadion, ikke Værste, var Jon Brynildsens reaksjon.

Joachim Thomassen imponerte i sin første sesong
for rødbuksene. Foto: Morten Hauge

Gode treningskamper
Treningskampene før seriestart vitnet om at FFK var i rute. I kampen mot Kongsvinger i Østfoldhallen 1. februar (2-0 til FFK) debuterte Joachim Thomassen for rødbuksene. Den 19-årige sarpingen var ikke snauere enn at han ble kåret til kampens beste spiller.

Det ble selvsagt et tap for Moss rett før seriestart, men ellers førte åtte treningskamper til fem seire, ett uavgjort og to tap, mot Tromsø (1-2) på La Manga og borte mot svenske Elfsborg (1-2).

Lovende seriestart
FFK måtte klare seg uten Andreas Tegström da laget tok turen til Bergen i serieåpningen 30. mars. Svensken ble noe uforståelig utvist i treningskampen mot Tromsø i Østfoldhallen 6. mars (2-0), og fikk én kamps karantene.

Elleve krigere klare til å denge Molde i årets første hjemmekamp. Bak fra venstre: Pål André Czwartek, Jan Tore Ophaug, Wallace Fernando Pereira, Lasse Staw, Garðar Jóhannsson, Raio Piiroja. Foran: Hans Erik Ramberg, Abgar Barsom, Ardian Gashi, Tarik Elyounoussi, Kasey Wehrman. Foto: Plankehaugen

Rødbuksene leverte en kjempekamp i serieinnledningen mot Brann, men måtte til slutt reise hjem med null poeng etter 2-4. Branns Thorstein Helstad ble dagens mann med tre scoringer. Kampen viste uansett at FFK nå våget å angripe mer på bortebane enn tidligere, og laget var ikke mer enn et stolpeskudd og en god Håkon Opdal unna å ta med seg poeng hjem til Østfold.

Tarik Elyounoussi runder Jan Kjell Larsen og
scorer i hjemmekampen mot Molde.
Foto: fredrikstadfk.no

Spillerne ristet raskt av seg tapet, for nå begynte moroa. Molde ble slått 2-1 i årets første hjemmekamp, før rødbuksene tok en sterk seier med samme siffer borte mot Rosenborg.
Lasse Staw hadde fått tillit som førstekeeper og sto en prikkfri kamp på Lerkendal. Staw reddet straffespark fra Yssouf Koné i 2. omgang, og var ellers i det umulige hjørnet. Hans Erik Ramberg rullet inn seiersmålet etter 77 minutter, og turen hjem til plankebyen ble en særdeles lystig affære.

- Jeg har vært med å tape 0-6 og 1-5 her oppe. Så dette smakte skikkelig godt
, var reaksjonen til en svært fornøyd "Hansi" etter kampen.

Hans Erik Ramberg, matchvinner på Lerkendal.
Foto: Jørgen Grytøyr.

RBKs Vadim Demidov var ikke fullt så fornøyd:

- Det var forferdelig ufortjent. Selv med ti mann pisser vi på Fredrikstad
, smalt han til TV2.

Lasse Staw var også i medias søkelys etter praktkampen, men hovedpersonen selv tok det hele med ro.

- Egentlig er det ikke så mye å lage oppstyr om. Jeg gjør jo bare jobben min, sørger for at ballen ikke havner i nota
, sa 20-åringen til Nettavisen.

Unggutten ble tildelt Statoils Talentpris for april. Prisen på 50.000 kroner donerte han til moderklubben Skiptvedt.

Andreas Tegström finter bort halve Bodø/Glimt
og gjør 2-0. Foto: fredrikstadfk.no

2-0 hjemme over Bodø/Glimt i 4. serierunde sendte FFK opp på ni poeng. For første gang på 42 (!) år toppet FFK tabellen i landets øverste serie. I juni 1966 slo FFK Hødd 3-1 borte og sørget for den foreløpig siste tabelltoppen. En som var med på seieren på Høddvoll var Per "Snæbbus" Kristoffersen.

- Mange av oss på den tiden hadde jo vært med på å lede serien mange ganger. Men skulle noen sagt til oss at det nesten skulle ta 42 år igjen, ja så hadde vel ingen trodd på det
, fortalte han til Fredriksstad Blad etter kampen mot Bodø/Glimt.
- Vi får håpe det ikke tar 42 år til neste gang
, humret "Snæbbus".

Etter 2-0 over Bodø/Glimt toppet FFK tabellen for første gang på 42 år. Per "Snæbbus" Kristoffersen (til venstre) og Andreas Tegström med hver sin historiske tabell som viser at FFK er på toppen. Foto: Geir A. Carlsson

Og moroa fortsatte. Etter 0-0 borte mot Lyn og 2-1 hjemme over Ham-Kam, kom Aalesund på besøk 16. mai. I strålende vårvær kjørte rødbuksene fullstendig karusell med svimle sunnmøringer. FFK ga seg ikke før det sto 5-0.

- Å slippe inn fem mål, det sier seg selv. Det er jækla kjedelig
, kom den fra en oppgitt AAFK-keeper Andreas Lie til TV2 Sporten etter kampen.

"Det siste skrik fra Ålesund". TIFO hjemme mot AaFK 16. mai. Foto: fredrikstadfk.no

Ardian Gashi scorer fra 100 meter hjemme
mot Ham/Kam. Foto: fredrikstadfk.no

Suverene Stabæk
Stabæk hadde i løpet av vårsesongen imponert det norske fotballpublikummet med teknisk og leken angrepsfotball.

1. juni gjestet bæringene Fredrikstad Stadion, og hjemmelaget fikk en leksjon i hvordan effektiv fotball skulle spilles. Det som skulle være et toppoppgjør ble i stedet en flau forestilling. FFK var aldri i nærheten av poeng, og den triste seansen ebbet ut med 0-3.

Stabæk hadde festet grepet om førsteplassen. Etter ni serierunder lå FFK på 3. plass, syv poeng bak serielederne.

Markus Ringberg vendte tilbake til Fredrikstad 4. mai. Den gamle toppscoreren ble ønsket velkommen hjem av Plankehaugen. Fredrikstad vil for alltid være klubben i mitt hjerte. Jeg trivdes fantastisk godt her, både med supportere og spillere. Jeg forsøkte imidlertid å påføre dem tap i dag, men det ville seg ikke, sa Ringberg til Fredriksstad Blad etter kampen som FFK vant 2-1. Foto: Geir A. Carlsson.

Tilbake på vinnersporet
Skuffelsen varte ikke så lenge. 8. juni brøt FFK en ny barriere med 1-0 borte mot Tromsø. Dette var både lagets første seier på Alfheim og den første seieren på kunstgress i seriesammenheng.

Garðar Jóhannsson koser litt med VIFs Alan
Jepsen. Foto: Morten Hauge

Spillemessig imponerte FFK ingen i de neste kampene, men seier hjemme mot Vålerenga og uavgjort borte mot Viking var absolutt godkjent. Festspillet hadde man tydeligvis spart til hjemmekampen mot hjelpeløse Lillestrøm 13. juli.

De en gang så stolte romerikingene hadde hatt en grusom vårsesong og lå nest sist på tabellen med ni poeng. FFK hadde ingen planer om å strekke ut en hjelpende hånd. Etter et fyrverkeri av en førsteomgang sto det 4-0, noe som også ble sluttresultatet.

- Jeg synes synd på mine tidligere lagkamerater i Lillestrøm
, var FFK-kaptein Kasey Wehrmans kommentar til Fredriksstad Blad etter kampen.

Klar melding på Kanarifansens hjemmeside etter massakeren på Stadion. Fra kfl.no.

Garðar Jóhannsson har ydmyket Lillestrøms
keeper og gjort 4-0. Foto: Morten Hauge

Garðar Jóhannsson var banens gigant mot Lillestrøm og scoret to elegante mål. Islendingen var nå oppe i syv seriemål totalt. Rikspressen hadde også begynt å få øynene opp for FFKs kraftspiss. Aftenposten hadde en oppsummering av Tippeligaen etter halvspilt serie, og Garðar Jóhannsson ble trukket fram som spilleren som hadde overrasket mest positivt.

"Overraskelsen (spiller)
: Gardar Johannsson, Fredrikstad. Ble sett på som en gedigen flopp i fjor, men i år har islendingen virkelig slått til. Sammen med Tarik Elyounoussi danner han nå et av seriens farligste spisspar, og mot Lillestrøm i helgen var han tidvis strålende. Har allerede scoret flere mål i år enn i hele fjorårssesongen."

Seieren mot LSK sendte FFK nok en gang opp på tabelltopp, poenget foran Stabæk. Etter halvspilt serie turte Anders Grönhagen endelig å innrømme at FFK kunne ta medalje.

- Vi er et stabilt topplag, og unngår vi skader på sentrale spillere, er vi medaljekandidater.

Men så var det Stabæk da. Toppkampen på Nadderud 21. juli ble en ny påminnelse om hva som skiller de beste fra de nest beste. 5-1 var kanskje flatterende, men det hjalp så lite. Stabæk var tilbake på tabelltopp, og denne gang for å bli.

Ardian Gashi gratuleres etter kanonmålet hjemme mot Ham/Kam. Foto: Plankehaugen

Pereira tar en prat med dommeren hjemme mot
Aalesund 16. mai. Foto: Morten Hauge.

Bend it like Pereira
Allerede i sine første kamper for FFK, under treningsoppholdet på La Manga i Spania i februar, viste Wallace Fernando Pereira tegn på at han var en venstreback utenom det vanlige.

- Han virket lovende
, mente Anders Grönhagen etter treningskampen mot Tromsø 21. februar.

- En spiller FFK kommer til å få god nytte av
, mente TV2s ekspertkommentator Petter Myhre etter bare 35 minutters spill. Da hadde Pereira allerede sendt av gårde en presis langpasning som endte i FFKs første og eneste mål i kampen.

Sitt første seriemål scoret brasilianeren da han startet målfesten hjemme mot Aalesund 16. mai.

Sesongens prestasjon sto han for da Brann kom på besøk 26. juli. Etter en målløs 1. omgang fikk FFK frispark i det 51. minutt. Fra ca. 20 meter sendte Pereira avgårde et knallhardt skudd med en teknikk og presisjon som gjorde både Brannmuren og keeper Håkon Opdal sjanseløse. Ballen snek seg over muren og duppet ned i høyre hjørne. En frisparksperle av de helt sjeldne.

- Et fantastisk mål. Helt i verdensklasse
, var Ardian Gashis reaksjon etter kampen. Etter serieslutt kåret TV2 målet til årets tredje fineste scoring i Tippeligaen.

Brann klarte aldri å svare, og 1-0 sto seg til slutt.

En sjanseløs Håkon Opdal på skuddet til Pereira. Foto: fredrikstadfk.no

Tarik scoret et rekordraskt mål i sin debut på det
norske A-landslaget mot Uruguay 28. mai.
Foto: Geir A. Carlsson

Takk, Tarik
Tarik Elyounoussi var et av norsk fotballs heteste navn våren 2008. 22. mars hadde Dagbladet en kåring av Norges 50 beste fotballspillere. Tarik Elyounoussi kom på 16. plass og fikk følgende karakteristikk:

"Et av norsk fotballs store håp. Han har dribleferdigheter, fart og frekkhet. Utviklet seg mye under Grönhagen, har vist mye bra også i vinter og noen måneder fram står nok Åge Hareide og venter med en rød drakt klar i hånda."

Den lille mirakelmannen fra Marokko og Trosvik levde opp til forventningene da serien tok til og herjet rundt med de fleste motstandere sammen med makker Garðar Jóhannsson.

Tarik hadde vært innom alt som var av aldersbestemte landslag og hadde vært fast inventar på U21-laget. 19. mai 2008 ble han for første gang tatt ut i A-landslagstroppen, og 28. mai fikk han sin landslagsdebut da han kom inn etter pause i hjemmekampen mot Uruguay. Tarik var ikke snauere enn at han scoret Norges 1-1-mål etter 49 minutter, et av de raskeste mål av en landslagsdebutant noensinne. Målet ble blitt klokket inn til 4 minutter og 8 sekunder. Kampen endte for øvrig 2-2. Underveis ble han hyllet av supporterne på Ullevål, og Tarik selv var fornøyd med sin debut.

- Jeg var ikke nervøs, men gira og spillesugen. Jeg fikk en fin rolle, og det var gøy å spille sammen med Carew. Nå håper jeg på flere sjanser, dette var i alle fall en fin søknad.

Tarik Elyounoussi tar farvel med Fredrikstad
Stadion etter seieren mot Brann.
Foto: fredrikstadfk.no

Representanter for klubber fra alle de største europeiske ligaene var stadig vekk å finne på tribunene på Fredrikstad Stadion, og utover i sesongen ble det klart at det bare var et tidsspørsmål før Tarik Elyounoussi ble solgt til en større klubb.

8. juli ble det kjent at FFK hadde akseptert et bud fra franske Le Mans på ca. 30 millioner kroner. Hovedpersonen selv var derimot lunken til å bli lagkamerat med blant andre Fredrik Strømstad.

Tarik Elyounoussi valgte derimot å reise til den nederlandske æresdivisjonen og Trond Sollieds klubb Heerenveen. 21. juli dro han til Nederland for å se på forholdene, og kort tid etter skrev han under en femårskontrakt med klubben. Salgssummen lå på ca. 25 millioner kroner, men FFK sikret seg betydelige andeler ved et eventuelt videresalg.

Fra Tariks siste kamp på Stadion. Foto: fredrikstadfk.no

Tarik fra Trosvik i kamp for sin nye klubb.
Foto: sc-heerenveen.nl

Tariks siste kamp på Fredrikstad Stadion var den nevnte kampen mot Brann. Før kampen ble den kommende Nederlandsproffen hyllet med et digert banner: "Lykke til Tarik, du er alltid velkommen hjem". I tillegg fikk han livstidsmedlemskap i Plankehaugen. 20-åringen innrømmet at det var spesielt å spille sin siste hjemmekamp.

- Bare se rundt deg. Det er en utrolig følelse å spille på Fredrikstad Stadion. Norges beste klubb når det kommer til stemning
, sa Elyounoussi etter kampen.
- Det er så mye følelser som går igjennom. Det var like før det kom noen tårer, men jeg klarte å holde meg. Jeg er blitt voksen og prøvde å holde meg, fortsatte han til NRK.
- Det er lov å felle en tåre selv for menn, sa NRKs reporter.
- Ja, jeg vet det, men jeg er ikke så søt i trynet når jeg gråter.

3. august 2008 spilte Tarik Elyounoussi sin foreløpig siste kamp for FFK da rødbuksene spilte 1-1 mot Vålerenga på Ullevål. Etter 16 serierunder lå FFK på tredjeplass, ett poeng bak Tromsø og fire bak serieleder Stabæk.

Plankehaugen på besøk på Mysen Stadion.
Foto: fredrikstadfk.no

- Det største som har skjedd i Mysen på 100 år
FFK ble satt opp borte mot Mysen i NMs 1. runde. Sportslig leder i Mysen IF, Even Elvenes, var nesten på gråten da oppsettet ble offentliggjort.

- Ja, fy fader. Jeg var nede på butikken da de ringte fra Kretsen. Mannen i kassa må ha trodd jeg var gæærn, jeg jubla som pokker og fikk nesten tårer i øya. Vi trakk FFK!
- I Norge er jo Mysen bare en flueskitt. Det har ikke skjedd noe her på hundre år. Også trekker vi pokker meg et av Norges beste fotballag. Vi har ikke vært i 1. runde på 45 år, da møtte vi også FFK. Jeg tror vi tapte 1-3. Og nå kommer FFK igjen. Det er helt utrolig, kunne ikke blitt bedre!
, jublet Elvenes til ffksupporter.net.

Skeids Anders Hatlén jubler etter å ha stanget
inn utligningen på stillingen 0-1 i 2. runde i NM på
Bislett. Foto: Carina Alice Bredesen/Østkantavisa

Kampen på Mysen Stadion ble som forventet en grei transportetappe, FFK vant 6-1. 2300 tilskuere var ny publikumsrekord på Mysen Stadion. De to neste cupkampene, borte mot Skeid og Ull/Kisa, burde også ha vært for walk over å regne, men rødbuksene måtte kjempe hardt for å berge henholdsvis 3-2 og 1-0. Også mot Ull/Kisa ble det satt ny publikumsrekord da 1711 tilskuere klemte seg sammen på Jessheim Stadion.

I fjerderundekampen hjemme mot Løv/Ham ble Abgar Barsom skjøvet opp som spiss, og svenskene takket for tilliten med å score tre mål i det som til slutt ble en komfortabel 5-2-seier.

Dermed hadde FFK nådd et av sesongens mål; kvartfinale i NM. Motstander ble Adeccoligalaget Odd i Skien, et lag FFK hadde til gode å slå på bortebane etter tilbakekomsten til norsk toppfotball.

Pål André Czwartek var en av instruktørene
på Fotballskolen i barndomsbygda
Askim sommeren 2008.
Foto: Tom-Vegard Feltstykket/smaalenene.no

- Fuck off, Wehrman!
Før seriestart ble Kasey Wehrman valgt til FFKs kaptein. Wehrman imponerte umiddelbart da han kom fra Lillestrøm sommeren 2007, og da en umotivert John Anders Bjørkøy forsvant til Wehrmans gamle klubb, sto australieren fremt som spillertroppens naturlige leder.

Utover i 2008 fortsatte Kasey Wehrman å dominere i sin defensive midtbanerolle. Storspillet ble også lagt merke til av andre tippeligaklubber, og i begynnelsen av juni la serieleder Stabæk inn bud på FFKs midtbanesjef. FFK avslo budet kontant.

- Ja, vi fikk et bud på Kasey fra Stabæk. Men han er veldig verdifull for oss, og det er ikke alt som kan kjøpes for penger, fortalte sportslig leder i FFK, Per Morten Haugen til Nettavisen.

Kasey Wehrman i aksjon hjemme mot Brann.
Foto: fredrikstadfk.no

Til samme avis fortalte Kasey Wehrman at han var overrasket over at FFK ikke hadde informert ham om Stabæks tilnærming. Han reagerte også på at FFK ikke hadde vært mer interesserte i å forlenge kontrakten hans.

- Jeg må innrømme at jeg er litt skuffet over at de ikke har kommet på banen og gjort noe mer med kontrakten min. Slik jeg forstår det, er det kun halvannet år igjen av kontrakten, og jeg kan dermed skrive under for en annen klubb allerede neste sommer. Jeg har gjort det klart for klubben at jeg ønsker meg en forlengelse her, uten at noe har skjedd.

18. juli ble det klart at FFK og Kasey Wehrman var i forhandlinger om ny kontrakt, uten at partene var i nærheten av å bli enige.

- Kasey vet hva vi vil gi, og vi vet hva han ønsker. Men det er uenighet
, sa Per Morten Haugen til Nettavisen.

- Vi har snakket sammen i én måned nå, men mer vil jeg egentlig ikke si nå
, var Wehrmans svar til samme avis.

Grunnen til uenigheten skulle være at Wehrman ønsket seg en kontrakt ut 2011, mens klubben kun var villige til å strekke seg til 2010. Det hadde også etter hvert blitt klart at FFK slet med til dels store likviditetsproblemer og derfor var redde for å gi etter for for store lønnskrav. I følge Demokraten skulle Wehrmans lønnskrav være 10,2 millioner kroner for en treårskontrakt.

TIFO hjemme mot Aalesund 16. mai. Foto: fredrikstadfk.no

Fornøyd kaptein etter hjemmekampen mot
Aalesund. Foto: Plankehaugen

- Amatører, smalt det fra Kasey Wehrman i Nettavisen 15. august med klar adresse til FFKs ledelse. Nok en gang hadde klubben avslått hans ønske om en ny og forbedret kontrakt.
- De satser ikke på å vinne noe, og ser ut til å slå seg til ro med å være en middelhavsfarer. I stedet burde de satse på å fylle tribunene og ha ambisjoner, spesielt siden de har penger etter Tarik-salget. Problemet er at det er altfor få folk med fotballkompetanse i styret.

Nå ønsket Wehrman seg bort fra FFK.

- Jeg ønsker fortsatt å være i klubben. Men med en sånn behandling, håper jeg å gå når sesongen er over. Den siste måneden har spilt og trent med en lyskeskade. Jeg burde egentlig ikke ha spilt i det hele tatt.

Wehrman skriver autografer under kvartfinalen i
Skien. Foto: Plankehaugen

Dagen etter sa han følgende til Fredriksstad Blad:

- Jeg har kommet til den konklusjonen at jeg er ferdig i FFK. Jeg er nå mentalt forberedt på at jeg spiller i en annen klubb neste sesong. Jeg har ikke en penny mer å gi i forhandlingene med klubben, ikke en eneste penny.


Samme dag spilte FFK borte mot Odd Grenland i cupens kvartfinale. Bursdagsbarnet Kasey Wehrman spilte en av årets svakeste kamper på kunstgresset på Skagerak Arena, og ble utvist i andre ekstraomgang på stillingen 2-2. Fra tribuneplass så han at Odd vant 5-4 på straffer og gikk videre til semifinalen.

Plankehaugen og Roy Nilsen i form under
kvartfinalen, men Odd vant til slutt.
Foto: Plankehaugen

Opptakten til kvartfinalen hadde vært et godt gammelt oppvaskmøte. Per Morten Haugen troppet opp i garderoben før avreise til Skien.

- Nå er vi ferdig med å diskutere kontrakter som man ikke er fornøyde med, eller ikke er lange nok gjennom avisene
, tordnet Haugen til spillerne i følge Fredriksstad Blad.

- Det er ikke heldig når fokuset kun blir rettet mot enkeltspilleres kontrakter. Det har vært forstyrrende
, medga en av lagets sentrale spillere.

Men bråket rundt FFKs kaptein var ikke ferdig, langt der i fra.

- Jeg synes de skal komme til enighet med Wehrman så fort som fy. Han er helt avgjørende for fremtiden - kanskje den aller viktigste spilleren. Han må i boks, var den klare beskjeden fra FFK-investor Terje Høili i Fredriksstad Blad 16. august.

Kasey Wehrman scoret to seriemål i 2008, begge på straffe. Her overlister han Tromsøs Sead Ramovic på Stadion 11. august. Foto: fredrikstadfk.no

Andre var ikke like forsonende.

- Fuck off, Wehrman!,
var den klare beskjeden fra Demokratens sportskommentator Knut Johannessen 18. august. Han [Wehrman] syter også som ei kjerring over at han måttet spille med skade. Han fremstiller seg selv nærmest som et offer. Har noen tvunget ham?, fortsatte Johannessen som mente at Wehrman hadde gjort seg selv uegnet til å være FFKs kaptein.
- Kasey Wehrman bør umiddelbart fratas kapteinsbindet og gis "gult kort" for sin opptreden. Kort sagt - hold kjeft og gjør den jobben du er betalt for - eller "fuck off".

Mye å tenke på for kaptein Wehrman...
Foto: Jørgen Grytøyr

- Jeg kjenner ikke denne journalisten, men han har selvsagt rett til sin egen mening, akkurat som jeg har rett til å si min mening. Sterke ord, men det driter jeg fullstendig i når det kommer fra en sånn outsider, var Kasey Wehrmans kommentar til VG dagen etter.

20. august sto en angrende Wehrman fram i Fredriksstad Blad:

- For at folk skal ha en ting klart for seg: Jeg ønsker å bli i FFK. Det er derfor jeg også gikk så kraftig ut i media. I ettertid forstår jeg at utspillet kom på helt feil tidspunkt. Det har jeg også beklaget overfor spillergruppa og lederne i klubben.

...men alt var ikke bare trist. Kasey Wehrman,
Wallace Fernando Pereira og Éverton på
sølvbankett. Foto: fredrikstadfk.no

Kvartfinalen mot Odd ble Kasey Wehrmans siste kamp for FFK i 2008. I september ble det klart at han måtte opereres og mistet dermed resten av sesongen. 26. september smalt det nok en gang fra den frittalende australieren:

- De siste samtalene med klubbledelsen hadde jeg for to og en halv uke siden. Den gang lovte de å komme tilbake, men jeg har ikke hørt et ord fra dem siden da. Er det rart jeg er skuffet. Jeg skadet og må opereres. Alt føles håpløst akkurat nå, sa en oppgitt Wehrman til Fredriksstad Blad.
- Jeg føler på en måte at ledelsen ikke stoler på meg og isteden har gamblet rundt min skade. Hadde de tenkt langsiktig på å ha meg i klubben, hadde de jo gitt meg ny kontrakt, og latt meg få ta den operasjonen for lengte siden. Nå vet jeg ikke hva fremtiden vil bringe. Særlig tillit som kaptein kan jeg heller ikke ha lenger.

Samme dag fikk han krystallklart svar på tiltale fra Per Morten Haugen:

- Jeg er dritt lei sytinga hans. Det er ingen selvfølge at spillere skal få ny, lengre og bedre kontrakt etter en god sesong. Han har skrevet under på en kontrakt han var fornøyd med da han kom. Fotballlverden er kynisk, og vi vil ikke skrive ny kontrakt med en spiller som skal opereres, før vi vet om han blir frisk. Erik Bråthen har fått samme beskjed.

Lasse Staw hadde en strålende vårsesong, men så
var det stopp. Foto: Plankehaugen

En keeper her og en keeper der
Erik Bråthen, ja. Han fikk ikke den sesongen han nok hadde håpet på. Ikke Lasse Staw heller for den saks skyld. De to ungguttene sto tilsynelatende likt da Rami Shaaban ble solgt til Hammarby, men det ble etter hvert klart at Lasse Staw var lagets førstevalg. Erik Bråthen måtte pent ta til takke med å varme benken.

I begynnelsen av mai slo Bråthen opp en gammel bruddskade i håndleddet. Det var først usikkert om han trengte å operere, men da operasjon viste seg å være eneste mulighet, ble det samtidig klart at sesongen var over for haldenseren. Dermed måtte FFK ut på jakt for å finne en erstatter.

IFK Göteborgs gamle keeperkjempe Bengt Evert "Bengan" Andersson ble kontaktet for en mulig korttidskontrakt. Han hadde derimot ikke mulighet til å få permisjon fra jobben som snekker.

Daniel Örlund. Foto: fredrikstadfk.no

I stedet henvendte FFK seg til Adeccoligaklubben Start som hadde tre jevngode keepere i stallen. Tilbudet om å gå på lån til Østfolds stolthet gikk først til tredjekeeper Rune Nilssen. Da han takket nei, gikk tilbudet videre til Grimstadgutten Tommy Runar som var regnet som andrevalget bak Kenneth Høie. Etter en liten prat med samboeren valgte Runar å takke ja til å prøve lykken i Tippeligaen. Og Tommy Runar skulle snart få mer ansvar enn han nok hadde regnet med.

Etter storspillet i sesonginnledningen hadde Lasse Staw befestet posisjonen som FFKs klare førstekeeper. Leiesoldaten fra Start var kun tenkt som back up. Men da Staw måtte gi seg med lårskade i hjemmekampen mot VIF 30. juni, ble Tommy Runar kastet til løvene. Runar sto en feilfri kamp og bidro sterkt til at FFK vant 2-1.

Raio Piiroja og Tommy Runar feirer hjemme-
seieren mot Vålerenga. Foto: fredrikstadfk.no

Etter kampen ble det klart at Staws skade var av mer permanent grad, og dermed var Starts reservekeeper brått FFKs førstevalg mellom stengene.

Leieavtalen med Tommy Runar skulle opprinnelig vare til 31. juli, men med både Staw og Bråthen ute ble avtalen 14. juli forlenget til å vare ut sesongen 2008.

Tommy Runar gjorde sine saker bra i løpet av sommeren, men det ble raskt klart at FFK trengte enda en keeper for å dekke sitt behov. Svenske Daniel Örlund hadde fått lite spilletid etter at klubbens hans, AIK kjøpte det finske stortalentet Tomi Maanoja. Da forespørselen kom fra FFK, var ikke Örlund i tvil. En utlånsavtale til en klubb som sårt trengte en keeper var ypperlig for å få spilletid, og 1. august 2008 ble det klart at FFK og AIK hadde kommet til enighet om en utlånsavtale som strakk seg ut sesongen.

Daniel Örlund ble raskt FFKs førstekeeper, og svensken leverte en rekke praktkamper for de medaljejagende østfoldingene. Etter sesongslutt ønsket FFK å knytte til seg Örlund permanent, men keeperens lønnskrav gjorde at forhandlingene ble avbrutt.

Tommy Runar. Foto: Stein H. Johannessen/Demokraten

Tommy Runar fikk til sammen syv kamper for FFK og reiste tilbake til Sørlandet med tippeligaerfaring og gode minner i bagasjen. Før avreise sendte han følgende melding til Plankehaugen.

Hei!

Jeg ville bare sende en takk til alle i plankehaugen!
Jeg har hatt en fantastisk sesong i FFK og det er mye takke være dere.
Dere har tatt meg skikkelig i mot og støttet meg ekstra når jeg fikk spille og trengte dere. Jeg har møtt og pratet med mange av dere, å det har vært gøy å bli kjent med mange av dere. Det er også mange av dere jeg aldri vil glemme.
Jeg håper FFK vil fortsette å kjempe i toppen av tippeligaen, det fortjener dere og byen! Jeg håper jeg får muligheten å spille på stadion engang i framtida, for det er en stor opplevelse (selv om jeg er på motstander laget).
Så er jeg utrolig takknemlig for gaven jeg fikk av dere på scenen, bildet havner rett på veggen og whiskey tar jeg i ferien ;-)

Klar melding. Foto: Plankehaugen

Tusen takk for denne gang, vi ses igjen!!

Vennlig hilsen Tommy Runar

Barsom tar telling
Tromsø ble oppskriftsmessig slått 2-0 hjemme i den 17. serierunden, og FFK begynte for alvor å få en luke i medaljekampen. Ned til Lyn på 4. plass var det nå seks poeng. De fire neste kampene virket overkommelige nok, bortekamper mot Ham-Kam, Aalesund og Bodø/Glimt samt hjemmekamp mot Rosenborg burde ikke skremme noen, men resultatet ble kun tre poeng etter tre uavgjort og et fortjent tap i Bodø. Tromsø snek seg forbi på tabellen, og med fem kamper igjen lå FFK på 3. plass, kun ett poeng foran nettopp Bodø/Glimt.

Abgar Barsom kjører karusell med en
Bodø/Glimt-forsvarer hjemme på Stadion.
Foto: Morten Hauge.

1-1 mot Ham-Kam på Briskeby var frustrerende nok, men det som satte sinnene i kok var at Leonardo Ferreira da Silva tilsynelatende skallet ned Abgar Barsom bakfra. Barsom ble sendt rett på sykehus hvor det ble konstatert kraftig hoderystelse, men brasilianeren bedyret sin uskyld og hevdet det hele var et uhell.

Resultatet for Barsom ble to ukers sykemelding. Svensken og FFK vurderte en periode å politianmelde da Silva, men lot det til slutt være. FFK-direktør Morten Huth sa til f-b.no at de fortsatt så alvorlig på forseelsen.

- Vi støtter oss til NFF, og jeg håper de gjør noe med saken. Vi har gitt HamKam beskjed om at vi ikke anmelder, men at vi håper NFF reagerer, sa Huth.

Det ble mye klemming i løpet av 2008-sesongen.
Foto: Morten Hauge

29. august la doms- og sanksjonsutvalget i NFF fram sin dom som sa de ikke kunne slå fast med sikkerhet om da Silva bevisst forsøkte å skalle Barsom, og denne tvilen skulle komme den anmeldte til gode.

"Utvalget finner det imidlertid bevist at da Silva har opptrådt uaktsomt når det gjelder det beskrevne forhold. Det vises i den anledning til at hodestøt i retning av motspiller er en farefull handling, og at da Silva ikke gjør noe forsøk på å forhindre sammenstøtet med motspilleren. [...] Etter en totalvurdering av saken er Utvalget således kommet til at da Silva passende skal sanksjoneres med to kampers karantene for sin opptreden i angjeldende kamp."

Sååååå sterk er jeg. Fornøyd "Abbe" etter
hjemmekampen mot Tromsø 11. august.
Foto: Plankehaugen

Utvalget hadde dermed kommet fram til at de var usikre på om da Silva handlet med vilje, men valgte allikevel å gi ham en liten straff.

- En latterlig dom, syntes FFKs gamle stopperkjempe Tor Trondsen.
- Forbundet hevder han ikke har gjort det med vilje, men gir ham samtidig en straff. Forstå det den som vil
, sa Trondsen til Fredriksstad Blad.

Dagfinn Enerly var av samme oppfatning:

- Det vil være ille dersom en fjott som Leonardo er tilbake på banen samtidig som ham [Barsom]. Alle som så kampen kan vel ikke være i tvil om at han gjort dette med vilje. Dette var med klart overlegg og Barsom var heldig som ikke ble påført en langt alvorligere skade.

Garðar Jóhannsson har sendt FFK i ledelsen borte mot Viking 7. juli. Kampen endte 1-1. Foto: Plankehaugen

Barsom selv tok det hele med fatning og avsto fra å dele ut skyld. I sin blogg på Barsom.com valgte han heller å komme med noen betraktninger om sitt første sykehusopphold.

"Jag är inte rädd för sjukhus, smärta eller döden, utan tycker bara inte om att tycka synd om mig själv. För jag har alltid känt att det finns folk som har det sämre än mig. Jag är ändå lycklig lottad med god hälsa och har ett underbart arbete som jag får utöva dagligen. I och för sig med kroppen som insats, men ändå uppskattar jag det mycket.

Barsom er i ferd med å sette inn seiersmålet
hjemme mot Strømsgodset.
Foto: Morten Hauge

PS! Sjuksköterskor kommer alltid vara fina människor med ett fantastiskt syfte. Underbetalda!"

28. september var Abgar Barsom tilbake på banen for FFK og avgjorde like godt hjemmekampen mot Strømsgodset med sin 2-1-scoring tolv minutter før slutt. Dette var for øvrig den første toppserieseieren over Drammenslaget i nyere tid.

Seieren sendte FFK opp à poeng med Tromsø på 2. plass med fire kamper igjen. Det var medaljefeber i plankebyen.

- Det er jeg som er fra Greåker
Raymond Kvisvik var høyt og lavt i løpet av 2008-sesongen, og hadde det som kort sagt må kalles et turbulent år.

Vidar Martinsen fikk store deler av sesongen
ødelagt av skader, men Rådegutten kjempet seg
tilbake og leverte flere solide kamper i
serieinnspurten. Foto: fredrikstadfk.no

Allerede høsten 2007 begynte ryktene å svirre om at Greåkers store sønn kunne være på vei bort fra FFK. Han spilte ikke den siste seriekampen mot Odd, og Kvisviks agent Stig Lillejord sa til sa.no 5. november 2007 at pasningskongen kunne ha spilt sin siste kamp for FFK.

- Jeg vil understreke at Raymond aller helst vil bli i FFK, men at det er avhengig at han får en mer langsiktig kontrakt enn den som gjelder nå. Dersom det ikke kommer til en avklaring relativt raskt er Raymond nødt til å se seg om etter andre alternativer - utenfor Fredrikstad.

33-åringen ønsket en treårskontrakt, men dette var ikke FFK-ledelsen villige til å gå med på. I desember 2007 ble han i stedet forespeilet en fremtidig jobb i FFK-systemet. Dette takket Kvisvik nei til.

- Så lenge klubben ikke ønsker å skrive ny kontrakt med meg takker jeg nei til å jobbe for klubben utenfor banen, sa Kvisvik bestemt til Nettavisen 11. desember.
- Hadde Morgan (Andersen) vært her ennå hadde jeg fått kontrakt. Han lovet meg to ganger at dette skulle de ordne opp i. Han er en person som holder ord.

Den gamle klokka fra gamle Stadion ble i løpet av
året flyttet over til Kråkerøy. Fra venstre: Jan
Hermansen, Magne Aasbrenn, Tor Olsen,
Morten Aaby og Tore Skofterud.
Foto: Trond Thorvaldsen

I januar 2008 ble Raymond Kvisvik hjemme da resten av laget reiste til Tyskland for å delta i innendørsturneringen i Hamburg.

- Han er «sjukskriven», og blir følgelig ikke med til Tyskland og turneringen vi skal spille der. Jeg vil ikke gå nærmere inn på hans tilstand, men Kvisvik er for øyeblikket ikke med i vår elitegruppe, sa Anders Grönhagen til VG før avreise til Tyskland.

9. januar var det en offensiv Kvisvik som snakket ut i Fredriksstad Blad om konkurransen fra nyankomne Abgar Barsom.

- Det tar jeg som en utfordring. Barsom ser ut til å være en god spiller, og at gode spillere kommer til FFK er bare positivt. Klubben må gjerne hente flere spillere av god kvalitet. Det gjør bare laget bedre.

Kvisvik hadde en enkel forklaring på hvorfor han ikke hadde blitt med til Tyskland.

- Jeg har slitt med bronkitt, men trent godt hele tiden. Det har ikke vært noe problem å trene om jeg har unngått maks intensitet. Nå skal jeg stå på, holde meg skadefri, trene godt, og levere en solid vårsesong. Da vet jeg at jeg vil ha gode kort på hånden når kontrakten skal vurderes til sommeren.

Raymond Kvisvik og Wallace Fernando
Pereira fant tonen i løpet av sesongen.
Foto: fredrikstadfk.no

Så lenge var derimot Raymond Kvisvik ikke villig til å vente. I et intervju med TV2 22. februar kom han med et nytt ultimatum til FFKs ledelse.

- Jeg forlater FFK hvis jeg blir benkefyll. En rekke klubber har vært i kontakt med meg, klubber som både er over og under FFK på tabellen.

Anders Grönhagen var ikke villig til å la seg presse.

- Uansett hva spillerene heter, må de prestere. Det viker jeg ikke en tomme for.

Ryktene hadde svirret lenge om at Raymond Kvisvik slet med økonomiske problemer, og 14. mars ble katten sluppet ut av sekken.

"Kvisvik skylder ti millioner", var overskriften i en lang reportasje på nettavisen.no. Avisen hevdet at FFK-spilleren sammen med samboeren hadde tatt opp lån med pant i boligen i Saltnes på 7.34 millioner kroner. Fra sommeren 2007 til februar i 2008 ble det tatt tvangspant i eiendommen for til sammen 8,95 millioner kroner gjennom utleggsforretninger. Videre mente avisen at da Kvisvik ble solgt til FFK fra Brann sommeren 2005 var det for å hjelpe ham å bli kvitt sine daværende gjeldsproblemer. Nettavisen hevdet at det var mislykkede forretninger og pengespill som hadde ført Kvisvik ut i det økonomiske uføret.

Moro med scoring hjemme mot Molde. Tarik
Elyounoussi, Andreas Tegström og Ardian Gashi.
Foto: Jørgen Grytøyr.

FFKs ledelse hadde liten sans for at saken ble omtalt.

- Jeg mener at dette er personlige saker som ikke har noe i offentligheten å gjøre. Jeg tar også avstand fra denne type journalistikk, som minner om en heksejakt på en av våre spillere, var Per Morten Haugens klare beskjed.

Branns leder Bjørn Dahl var oppgitt etter Nettavisens oppslag. Dahl mente avisen kom med feilinformasjon om prosessen rundt salget av Kvisvik i 2005.

- Nettavisens påstander er rett og slett helt feil. Sommeren 2005 var Kvisviks samboer syk, de hadde et lite barn, de hadde ingen familie i Bergen som kunne hjelpe dem, de ville rett og slett hjem. Når da FFK kom med et knallbud, mellom fem og seks millioner, ville ikke vi si nei, sa Bjørn Dahl til Bergensavisen.
- Jeg har snakket med Raymond flere ganger det siste døgnet. Han sa blant annet til meg at det de skriver om sign-on-fee, er riv ruskende galt. Gudene skal vite at han ikke er noen stor forretningsmann. Han klarte til og med å selge en leilighet i Bergen med tap, i en tid da alle piler pekte oppover. Det er godt gjort, sa en oppgitt Bjørn Dahl.
- Som sagt, så har han gjort mange dumme handler. Men jeg ble likevel utrolig sint og lei meg da jeg så saken på nettet. Dette er å sette en hel familie i gapestokken. De sparker en mann som ligger nede. Raymond har det jævlig nok som han har det.

Sportslig administrativ leder Per Morten Haugen
hadde nok å stri med i løpet av sesongen.
Foto: Jørgen Grytøyr.

Saken til Nettavisen ble naturlig nok slått stort opp i en samlet rikspresse. Raymond Kvisviks svar var å boikotte samtlige medier som hadde omtalt hans private økonomi.

31. mai besluttet Moss Tingrett å igangsette tvangssalg av FFK-spillerens hus etter begjæring fra DnB NOR.

- Vi har besluttet at huset skal tvangsselges, og salget skal skje gjennom en oppnevnt eiendomsmegler, sa saksbehandler Atle Lorentzen ved Moss Tingrett til Dagens Næringsliv. Ifølge Lorentzen var tvangssalgsbeslutningen gjort kjent for Kvisvik, uten at han hadde tatt kontakt med retten tilbake.
- Verken han eller noen advokat har tatt kontakt og det har ikke skjedd noen ting, og da blir tvangssalg besluttet.

Kvisvik måtte også tåle skittkasting på banen. Da FFK gjestet Nadderud 21. juli sang Stabæk-fansen "Hvor er huset ditt, Raymond?" og "Skal vi samle tomflasker for deg?" Saken ble innrapportert til NFF, men ble senere henlagt.

Pasningsfoten er fortsatt intakt.
Foto: Ken-Thomas Nilsen

Raymond Kvisvik startet bare en av FFKs fire første seriekamper i 2008, men var involvert i begge scoringene i 2-0-seieren mot Bodø/Glimt 21. april. Dagen etter ga han FFK beskjed om at han ikke ønsket å benytte seg av opsjonen på ett år til i klubben. Det så dermed ut til at Kvisviks tid i FFK gikk mot slutten. Svaret fra klubbledelsen var det samme.

- FFK har hele tiden sagt at vi skal ta en prat med Raymond etter vårsesongen, og det står ved lag, sa Per Morten Haugen til NRK.

- FFK-ledelsen bør endre mening og tilby Raymond Kvisvik ny kontrakt. Uten ham forsvinner mye av identiteten i laget vårt, var den klare beskjeden fra FFK-nestorene Pål André Czwartek og Hans Erik Ramberg til Fredriksstad Blad 10. mai.

- Vi er naturligvis inhabile i denne saken, men folk utenfor FFK-miljøet bør vite hvor viktig Raymond er for oss i spillergruppen. Ikke bare er han en god spiller med ekstreme kvaliteter, men han gir også mye til fellesskapet. Hans gode humør smitter over på oss alle, selv utlendingene som ikke forstår hva han sier, poengterte Ramberg.

- Ja, det er litt galskap og bare la ham forsvinne. Raymond er på sitt beste en attraksjon, ja en av de siste rebeller i norsk fotball. Og da sammenligner jeg ham med spillere som "Mini" og "Myggen", var Czwarteks kommentar.

Tarik Elyounoussi hadde også gode ord å si om sin lagkamerat:

- Jeg håper ikke han [Kvisvik] forsvinner. Han er en så viktig spiller i Fredrikstad. Ikke bare som fotballspiller, men også generelt, sa Elyounoussi til Nettavisen 30. juni.

FFK sto fortsatt på sitt, og i slutten av mai begynte de første spekulasjonene om en mulig overgang til Sarpsborg Sparta FK for Raymond Kvisvik.

- Vi vil gjøre en stor feil dersom vi ikke tar en skikkelig prat med Raymond og sjekker hvilke muligheter vi har. Raymond er en strålende fotballspiller og en kjempefin gutt. Jeg er overbevist om at han vil prestere på et høyt nivå i 1. divisjon i flere år, sa Bjørn Inge Nilsen i sportslig utvalg i Sarpsborg Sparta FK til Sarpsborg Arbeiderblad 22. mai.

Fredrikstads bylag 16 år. Foto: fredrikstadfk.no

Agent Stig Lillejord var klar på at både Sarpsborg Sparta og Moss FK kunne bli Kvisviks nye arbeidsgivere.

- Raymond bor i Saltnes, og det ønsker han å fortsette med. Dessuten har samboeren hans fått seg jobb på flyplassen på Rygge. Det gjør at familien naturlig nok helst vil bli værende i Østfold fylke.

Fra FFK var det lite støtte å hente. 12. juni fortalte Per Morten Haugen at Kvisvik ikke hadde prestert godt nok i vårsesongen til å bli tilbudt ny kontrakt.

- Dersom Raymond presterer bedre sportslig kan det selvsagt bli aktuelt for oss å forlenge kontrakten med ett år, fortalte Haugen til Nettavisen.

Torpegutten Michael Trulsen debuterte borte mot
Ham/Kam og fikk til sammen fire seriekamper i
2008. Foto: fredrikstadfk.no

Under et møte i FFKs sportslige utvalg i løpet av sommeren ble man enige om å slippe Raymond Kvisvik til den klubben som kunne tilby ham en langtidskontrakt. Utvalget ønsket å gjøre dette som en gest for jobben Kvisvik hadde gjort for FFK siden han kom i 2005. I begynnelsen av august hadde Sarpsborg Fotball Invest skrapet sammen nok penger til å hente Kvisvik til byen ved fossen. Men så satte FFK foten ned. Raymond Kvisvik var fortsatt ønsket i plankebyen.

- Vi har hatt en "gentleman´s agreement" med FFK om at Raymond skal få gå til oss dersom vi ble enige om en langtidskontrakt. Nå er den avtalen i boks, og likevel trekker de seg fra det de tidligere har sagt. Nå nekter de Raymond å gå til oss. Jeg trodde slike ting skjedde i Russland og Tyrkia, og ikke i norsk fotball. Og i hvert fall ikke mellom to naboklubber som i alle år har hatt et godt forhold, sa Bjørn Inge Nilsen i sportslig utvalg i Sarpsborg Sparta til Sarpsborg Arbeiderblad 12. august.

Foto: Plankehaugen

Torsdag 7. august ble Sarpsborg Fotball Invest, klubbens ledelse og Raymond Kvisvik enige i et avsluttende møte på Store Tune Gård ved Tunevannet.

- Vi var i ferd med å finskrive avtalen da vi tok en siste telefonkontakt med FFK. Vi ville bare verifisere at det de hadde sagt tidligere sto ved lag. Det var en voldsom nedtur for oss da Per Morten Haugen fortalte at det likevel ikke var aktuelt å slippe Raymond til oss nå.

Per Morten Haugen stilte seg uforstående til at han hadde holdt Sarpsborg Sparta for narr.

- Det er helt bak mål. Vi har ikke gitt noen lovnader til Sarpsborg Sparta. Det blir helt feil av dem å beskylde oss for noenting. Vi har en muntlig avtale med Raymond og ingen andre, sa Haugen til f-b.no 12. august.
- Jeg og trenerteamet må ta ansvar for vårt lag. Vi må tenke på oss selv, på vårt lag og vår situasjon. Vi kan ikke gi bort en spiller bare for å være snille mot Sparta. Jeg har snakket med Raymond om dette.
- Dere ønsker å beholde ham ut sesongen?, spurte Fredriksstad Blad.
- Ja, vi vil beholde ham. Jeg håper han blir.

I løpet av sommeren hadde FFK forsøkt å sikre seg både svenskene Kennedy Bakircioglü og Erkan Zengin og Lyns Espen Hoff, men forhandlingene førte ikke fram. Dermed ble det ennå mindre aktuelt å svekke midtbanen ved å slippe Raymond Kvisvik til Sarpsborg Sparta.

Det endte godt til slutt. Raymond Kvisvik med
junior på armen under sølvfeiringen på Stadion.
Foto: Ken-Thomas Nilsen

22. august satte Sarpsborg Sparta foten ned. FFK nektet å slippe Kvisvik til Sarpsborgklubbens før lagets seriekamp mot Nybergsund, og dermed trakk Sarpsborg Fotball Invest budet på pasningskongen.

- Det er riktig at vi satte søndagens kamp som en endelig deadline for en overgang. Det er jo en grense for hvor lenge vi kan vente. Vi leker ikke butikk, for å si det litt folkelig, sa Jon Andersen, styreleder i Sarpsborg Fotball Invest, til Sarpsborg Arbeiderblad.

29. august kom sagaen om Raymond Kvisvik til en foreløpig ende. Samme dag skrev han under en prestasjonsrettet kontrakt som bandt ham til FFK ut 2009.

Eksotiske nykommere
Etter salget av Tarik Elyounoussi til Heerenveen, startet FFK jobben med å styrke angrepsrekka. Og jaggu dukket det ikke opp to spillere på to dager.

Den som utmerket seg mest til å begynne med var ghanesiske Dominic Adiyiah. 19-åringen, som ble regnet som et av Ghanas største talenter, skrev 20. august under en treårskontrakt med FFK og imponerte umiddelbart. Debuten kom 30. august da et skaderammet FFK spilte 0-0 borte mot Aalesund. Prisen for ghaneseren var ca. 1,2 millioner kroner.

To blide nykommere inspiserer Fredrikstad Stadion. Éverton Santos da Costa og Dominic Adiyiah. Foto: fredrikstadfk.no

Nykommer nummer to var brasilianske Éverton Santos da Costa som kom på lån fra topplaget Grêmio. Per Morten Haugen var ikke redd for å ta store ord i sin munn om den høyreiste spissen.

- Dem sier han skal være den beste spissen som har kommet fra Brasil noen gang. 

Éverton i aksjon hjemme mot Strømsgodset.
Foto: fredrikstadfk.no

Éverton hadde dermed store forventinger å leve opp til, men det tok ikke lang tid før 23-åringen viste at han var en målfarlig herremann.

Lillestrøm hadde hatt en forferdelig sesong og sto med begge beina plantet i nedrykksstriden da FFK kom på besøk 5. oktober. Rødbuksene hadde få gode minner fra Åråsen etter tilbakekomsten til Tippeligaen, men denne kvelden brøt laget endelig den vonde statistikken. Éverton Santos da Costa utnyttet en forsvarsfeil i 1. omgang og gjorde 1-0. Garðar Jóhannsson var god og heldig da han gjorde 2-0 rett etter pause. Da gjorde det ingenting at LSK reduserte kort tid før slutt. Tromsø tapte sin kamp, og med tre kamper igjen lå FFK alene på 2. plass, seks poeng bak Stabæk.

Dominic Adiyiah i samme kamp.
Foto: Morten Hauge

Kampen mot Lillestrøm ble sesongens tøffeste batalje, og Jan Tore Ophaug måtte forlate banen i 1. omgang med knekt kneskål. Dermed var sesongen over for trønderen.
LSKs Vidar Riseth var rasende etter kampen og hevdet at FFKs spillere falt lett og drøyde tiden.

- Det at de legger seg så mye er en latterlig oppførsel, tordnet LSK-stopperen til TV2.
- Til slutt gikk jeg bort til treneren deres og sa ifra. Det var veldig frustrerende der ute i dag.

Ardian Gashi hadde svar på tiltale:

- Slutter de å grisetakle oss, så blir vi ikke liggende nede. At vi kommer hit for å legge oss ned kan du bare drite i
, smalt det fra midtbanekrigeren.

Raio Piiroja var heller ikke imponert over romerikingene:

- Et idiotisk lag
, var den klare beskjeden fra estlenderen.

Målene mot Lillestrøm var FFKs 700. og 701. scoringer i toppseriesammenheng siden innføringen av fellesserien i 1963. Samtidig var LSKs mål det 699. baklengsmålet.

Farvel Fofana
Med Évertons inntreden i klubben var det klart at Brian Wests tid i FFK var over, og brasilianeren tok over Wests gamle draktnummer; 11.

Ismaël Béko Fofana og Serge Konan Kouadio
fortsatte karrieren i den franske amatørklubben
Cherbourg. Foto: fredrikstadfk.no

Ferdig var også Ismaël Béko Fofana og Serge Konan Kouadio. I slutten av september dro de to unge ivorianerne til Frankrike for å prøve lykken i Cherbourg. Fofana og Kouadio fikk en tung tid i FFK og slet med å få spilletid. I tillegg kom det frem at FFK hadde mislyktes med å integrere de to ungguttene. Språkproblemer hadde også vært en stor utfordring.

- I ettertid ser vi at FFK ikke var klare nok til å hente to 18-åringer fra Afrika. Det har vi tatt lærdom av, sa Per Morten Haugen til Fredriksstad Blad 7. oktober.
- Vi kunne sikkert gjort mer, men ingen skal si at vi ikke forsøkte. De ble i begynnelsen kjørt til skolen, men motivasjonen deres til å lære et nytt språk var ikke særlig stor. Ettersom de ikke kunne noe annet språk, var det ikke lett for dem å komme nærmere de andre i spillergruppen.

Raymond Kvisvik setter inn seiersmålet hjemme
mot Viking. Foto: Morten Hauge

Spark på godt og vondt
Raymond Kvisvik ble utvist i hjemmekampen mot Rosenborg 14. september etter et realt kung fu-spark mot RBKs keeper Rune Almenning Jarstein. Resultatet ble tre kampers karantene.

Til hjemmekampen mot Viking 19. oktober var Kvisvik tilbake, og Greåkergutten ble dagens helt da han overrumplet Vikings keeper med et frekt frispark. Med 1-0 og to kamper igjen var en medalje så godt som sikret. Seier i siste bortekamp mot Molde ville gi FFK det første seriesølvet siden 1972.

Tegströms revansje
Andreas Tegström hadde hatt en tung sesong. Innledningen hadde vært preget av skader, og med Tarik Elyounoussi og Garðar Jóhannsson i storform, ble det kun sporadiske innhopp for svensken i løpet av vårsesongen. Bedre ble det ikke da Dominic Adiyiah og Éverton Santos da Costa kom inn i løpet av sommeren.

Andreas Tegström har avgjort bortekampen
mot Molde og sikret FFK seriesølv.
Foto: fredrikstadfk.no

FFK startet håpløst i kampen på Aker Stadion 26. oktober. Molde fikk komme i bølge etter bølge, og det var bare rett og rimelig at hjemmelaget kunne gjøre 1-0 bak et sovende FFK-forsvar. Rødbuksene skapte pent lite i løpet av den første timen, men etter 62 minutter kom Andreas Tegström inn. Og i løpet av fem magiske minutter snudde svensken kampen på egenhånd.

Etter 82 minutter plasserte han ballen kontrollert i mål etter at Éverton hadde headet i stanga. Tre minutter før slutt sendte han Østfold-delegasjonen på tribunen til himmels da han på elegant vis vendte bort to Moldeforsvarere og rullet ballen enkelt under keeper.

Årets spiller i Estland for tredje år på rad -
Raio Piiroja. Foto: Plankehaugen

Resultatet var kanskje ikke fortjent, men med 2-1 var all tvil feid til side. FFK hadde tatt sølv i serien, en utrolig prestasjon med tanke på at man underveis hadde solgt lagets største stjerne til Nederland, spilt deler av sommeren med Starts reservekeeper i mål, og hatt kapteinen ute med skade i serieinnspurten.

- Underbart, jublet Anders Grönhagen til Fredriksstad Blad etter seieren i Molde.

Dagens mann, Andreas Tegström, hadde også grunn til å være fornøyd:

- Det her er stort. Jeg håpet naturligvis å få sjansen og jeg har vel aldri gjort et bedre innhopp. Nei, nå får vi ta en liten øl.

- For en som har vært med hele veien fra 2. divisjon, er dette naturligvis spesielt. Hvem hadde trodd på dette for noen år siden, men nå er vi der. Dette sølvet skal vi virkelig nyte og til året blir det UEFA-cupspill, strålte FFK-nestor Pål André Czwartek.
- Lasse Kjus uttalte en gang at idrett består av 80 prosent skuffelse og 20 prosent glede. Nå føler jeg i hvert fall 50 prosent glede.

Fredriksstad Blad mandag 27. oktober.

Ardian Gashi hadde tidligere vunnet seriegull med både Vålerenga og Brann, men rangerte FFK-sølv like høyt.

- Ingen hadde tro på oss før sesongen. Men når FFK-maskineriet kom i gang, så viste vi klasse. Dette var herlig, så gi alle spillerne en 10-er på børsen, var oppfordringen fra Gashi til FBs journalist.

I garderoben sto en strålende fornøyd Raymond Kvisvik i garderoben og sang "Det er jeg som er fra Greåker". Så endte sesongen godt til slutt for verdens beste Raymond.

Sølvfest i plankebyen
Årets siste kamp ble spilt hjemme på et brakutsolgt Fredrikstad Stadion mot Lyn. De som hadde håpet på champagnefotball og storseier ble nok skuffet - Lyn vant 2-0 - men det betydde ingenting. Det som folk ventet på var festen etterpå.

FFKs spillere feirer sine første Tippeliga-medaljer noensinne. Foto: fredrikstadfk.no

Søvguttær tar æresrunde. Foto: fredrikstadfk.no

Ut på den mørklagt stadionmatta kom spillerne for å motta sine medaljer mens fyrverkeri lyste opp himmelen. Etterpå fortsatte kvelden med sølvfest på Blomstertorget og påfølgende hurlumhei på byens serveringssteder.

Sesongen 2008 var året da FFK brøt en rekke barrierer. For første gang ble Lillestrøm slått i Tippeliga-sammenheng, ikke bare én men to ganger. Seieren over Tromsø på Alfheim var FFKs første på kunstgress, og for første gang klarte også rødbuksene å nedsable Strømsgodset. Fire borteseiere totalt var det beste resultatet siden opprykket i 2003, noe som var med på å gjøre FFK til seriens tredje beste bortelag. På hjemmebane var det kun Stabæk som var bedre enn oss. 48 poeng er den høyeste poengsummen rødbuksene har fått i toppseriesammenheng.

Tarik Elyounoussi og Ardian Gashi syntes det
var morsomt med seriesølv. Her fra scenen
under byfesten på Blomstertorget.
Foto: fredrikstadfk.no

Under NISO-gallaen 9. november ble Raymond Kvisvik kåret til Årets Profil, stemt frem av spillerne selv. Tarik Elyounoussi ble kåret til årets unge spiller sammen med Moldes Vegard Forren, mens Wallace Fernando Pereira snek seg inn som venstreback på årets lag foran bl.a. John Arne Riise.

Raio Piiroja ble for tredje året på rad kåret til årets spiller i Estland.

Nye kluter
Morten Huth ønsket ikke å forlenge sitt engasjement som administrerende direktør. 11. august offentliggjorde FFK at Huths arvtager var Runar Henriksen. Lislebymannen, med en fortid som direktør i Gjensidige, kom fra jobben som divisjonsdirektør på nordisk nivå i Adeccosystemet.

FFKs nye sjefer: sportsdirektør Tor-Kristian
Karlsen (til venstre) og administrerende direktør
Rune Henriksen. Foto: Trond Thorvaldsen

Halvannen måned senere ble klubbens nye sportsdirektør presentert. Den profilerte talentspeideren Tor-Kristian Karlsen tiltrådte jobben 1. november og ble dermed Tippeligaens yngste sportssjef med sine 33 år. Karlsen tiltrådte jobben med bakgrunn som speider fra blant annet tyske Leverkusen og Hannover, engelske Watford og sveitsiske Grasshoppers.

- Jeg føler at Fredrikstad, med den entusiasmen og viljen som er i byen, er like godt rustet til å sniffe i toppen som et hvilket som helst annet lag, sa Karlsen til Nettavisen da ansettelsen ble offentliggjort.
- Man har gjort fremskritt år etter år, vunnet cupen, bygd ny stadion, og man har en bra spillerstall som det går an å bygge rundt. Laget har en sterk sentrallinje og en dyktig trener. Så basisen for å kunne bygge videre ligger der.


- Det som er unikt med Tor-Kristian, er at han har 10-12 års erfaring fra administrativt nivå i internasjonale klubber. Klubber som er større enn de norske. De vyene som Tor-Kristian har, stemmer veldig godt overens med dit vi ønsker å komme
, var styreleder Carl-Morten Gjeldnes' kommentar.

Morten Huth (til venstre) og Per Morten Haugen
avsluttet FFK-karrieren med seriesølv.
Foto: fredrikstadfk.no

Tor Kristian Karlsens tid i Fredrikstad skulle vise seg å bli både kortere og mer dramatisk enn det han nok hadde tenkt seg.

Per Morten Haugen hadde sittet som sportslig administrativ leder etter at Morgan Andersen ble sykemeldt i 2007, men valgte nå å takke ja til jobben som hovedtrener i Moss. 24. oktober skrev han under for MFK.

En annen som forsvant ut var Harry Hansen. FFKs toppspillerutvikler gikk over til å bli spillerutvikler i Norges Fotballforbund med ansvar for Østfold.

Anstrengt økonomi
FFKs budsjett for 2008 hadde vært på 92,5 millioner, en økning med 2,5 millioner fra året før. FFK var dermed den Tippeligaklubben som hadde økt budsjettet sitt minst.

Martin Elvestad fikk sin tredje seriekamp hjemme
mot Lyn. Dermed ble også unggutten
sølvmedaljist. Foto: Ken-Thomas Nilsen

3. april la FFK Sport ASA fram sitt regnskap fra 2007 som viste fire millioner i minus. Styret trakk i sin beretning frem tre hovedpunkter for underskuddet. Hermanni Vuorinen var en dyr spiller både å hente og eie, men han ble også dyr å kvitte seg med. 2,160 millioner kroner ble ført som tap på finnen.

Flere konserter hadde blitt gjennomført på nye Fredrikstad Stadion i 2007, blant annet med a-ha og Elton John. Disse arrangementene hadde ført til minus i kassa.

- Vi gikk ikke i pluss. Det var en dyrekjøpt erfaring, sa Morten Huth til na24.no 3. mars 2008. Til Fredriksstad Blad 22. mars utdypet Huth hvorfor det ikke var lagt opp til nye konserter på Fredriksstad Stadion i 2008.
- FFK budsjetterte i fjor med en del konsertinntekter. Etter erfaringene med konserter i fjor, har vi valgt å ikke gjenta dette i år.
Fra disse konsertene ble det bokført et tap på 1,5 millioner.

TIFO før siste kamp hjemme mot Lyn. Foto: Geir A. Carlsson

I tillegg hadde Sport ASA av revisor blitt pålagt å avsette for et tap på 2 millioner kroner i Aristokraten - der Sport ASA var majoritetseier med 51 % av aksjene.

Sport ASAs kortsiktige og langsiktige gjeld vokste fra 2006 til 2007 fra 30,5 millioner til 46 millioner. I styrets beretning het det:

"I forbindelse med kjøp av fotballspillere har det oppstått forpliktelser til tidligere klubb og/eller agenter. Slike forpliktelser er oppført under posten "annen langsiktig gjeld" med 1,8 millioner kroner og "annen kortsiktig gjeld" med 10, 4 millioner kroner. Til sammen 12,2 millioner kroner pr. 31.12.2007."

Blant annet ble agenthonorarene rundt kjøpet av Ardian Gashi beskrevet som "skyhøye".

Ardian Gashi og Brian West på sølvbankett.
West la opp i 2008. Foto: fredrikstadfk.no

Under generalforsamlingen 16. april kom det fram at FFK sommeren 2007 hadde solgt sin eierandel i Raio Piiroja til Fredrikstad Spillerinvest. Dette ble gjort for å løse klubbens akutte pengebehov.

- Midlene vi fikk for Piiroja ble blant annet brukt til å hente Abgar Barsom og Jan Tore Ophaug som i dag eies fullt og helt av Fredrikstad Fotballklubb, sa styreleder Per Kristian Olsen.

Den økonomiske situasjonen var så svak at klubben i april satt ned et utvalg som skulle jobbe for en emisjon, noe som man håpet skulle bringe inn 20-30 friske millioner. Samtidig ble det klart at klubben hadde store likviditetsproblemer.

- Ja, det stemmer at vi har orientert vår bankforbindelse om at vi de nærmeste månedene kan få svingninger i økonomien der vi kan få problemer med betalingsevnen, sa Morten Huth til Fredriksstad Blad 17. april.

Fire fornøyde sølvvinnere: Andreas Tegström,
Patrik Gerrbrand, Raio Piiroja og Garðar
Jóhannsson. Foto: fredrikstadfk.no

Sommeren 2008 satte Fredrikstad Spillerinvest foten ned for nye spillerkjøp. Noen måtte ut før nye kunne komme inn. Dette førte til at klubben måtte takke nei til en rekke aktuelle spillere. En av disse var den brasilianske spissen Jefferson som kort tid etter ble snappet opp av italienske Fiorentina.

- Vi har funnet mange gode spillere som har vært interessante, men per i dag har vi ikke hatt midlene til rådighet, fortalte Per Morten Haugen til ffksupporter.net.
- Dette går like mye på drift som selve kjøpesummen. Nå har vi 24 spillere i stallen og i utgangspunktet skal vi ikke ha flere.

Anders Grönhagen var oppgitt over det han følte var manglende ambisjoner hos klubbens ledelse.

- Vi hadde to solide spillere ferdigforhandlet tidlig i juni. Vi visste at det var stor sjanse for at Tarik ville forsvinne i løpet av sommeren. En midtbanespiller og en spiss ventet på klarsignal etter at Joakim Jonsson hadde nedlagt en kjempejobb. Alt var klart, men styret ga oss ingen aksept for å agere.
- Jeg kjenner dette gamet, men de trodde tydeligvis ikke på det jeg hevdet. Det kan vi angre på i dag. Nå er de to spillerne borte og markedet sterkt begrenset fordi Europa har et overgangsvindu som stenger en måned før vårt. Det slo jeg også helt klart fast for styret, sa FFK-treneren til Demokraten 23. juli.

Fyrverkeri under sølvfesten på brygga.
Foto: fredrikstadfk.no

Finanskrisa som oppsto på senhøsten 2008 spredte seg også etter hvert til norske fotballklubber. En allerede anstrengt økonomi ble forverret av at investorer tapte store verdier på de fallende børsene. Flere klubber varslet strammere rammevilkår, lavere lønnskostnader og en slutt på gigantiske overgangssummer. Lyn var en av klubbene som slet tyngst. En stund var det fare for at Oslolaget ikke skulle få fornyet lisensen, men etter at klubbledelsen hadde lagt fram ytterligere dokumentasjon, valgte NFF å innfri Lyns lisenssøknad.

I FFK var man derimot offensive. Nettavisen skrev følgende da de 12. november gikk gjennom Tippeligaklubbenes økonomiske situasjon:

"Fredrikstad skal satse og investorgruppen med Terje Høili i spissen har lovet at de skal være med minst like mye som i sølvsesongen. Det vil si at FFK har penger å handle for."

Plankebyens mest populære svenske: sølvtrener
Anders Grönhagen. Foto: Demokraten

Klubbledelsen var noe mer nøktern:

- Det er ingen tvil om at kostnadene må begrenses, og det er definitivt slutt på å lønne middelmådigheter med de beløpene vi har sett tidligere. I Fredrikstad skal vi bli utrolig nøye på hvem vi tar inn, sa administrerende direktør Runar Henriksen til Aftenposten 13. november.

2. desember hevdet Fredriksstad Blad at FFK Sport ASA ville styrt mot et underskudd på nær ti millioner kroner dersom man ikke hadde solgt Tarik Elyounoussi. Videre ble det hevdet at klubben hadde bommet på sponsorinntekter og inntekter fra VIP-arealene. Dette ble avvist av Rune Henriksen.

- Det blir helt feil å si det slik. Man kan ikke bare trekke bort salget av Tarik. Dersom vi ikke hadde solgt han ville vi gjort andre tiltak.
- Som hva da?, undret avisen.
- Vi ville for eksempel ikke leid inn spillere slik vi har gjort. I tillegg måtte vi slanket stallen, noe som igjen kunne ført til at vi kanskje ikke hadde endt opp med sølv i serien.

Henriksen innrømmet likevel at FFK hadde økonomiske utfordringer:

- Det som er problemet er at den likvide situasjonen er litt for svak. Det er der skoen trykker.

Onsøygutten Even Juliussen ble ansatt som ny
juniortrener i desember. Foto: fredrikstadfk.no

Veteraner hedret
7. april 2008 fylte Fredrikstad Fotballklubb 105 år. Dagen ble blant annet markert ved at fem nye æresmedlemmer ble utnevnt. Roar "Pontus" Johansen, Kjell Andreassen, Asle Arntzen og Frithjof Gjermundsen fikk utdelt sine bemerkninger av lederen i FFKs medaljekomité, Gunnar Andreassen. Jan Hermansen befant seg i London - og fikk meddelt sitt æresmedlemskap over telefon.

- Dette setter jeg pris på. Nå har jeg vært både spiller, trener og leder i tillegg til å ha hatt mange andre funksjoner. Det var vel i grunn bare æresmedlemskapet som manglet - så nå har jeg vel kommet dit at jeg ikke kan oppnå mer i FFK, sa en stolt Roar Johansen til Demokraten.

Roar Johansen (til venstre), Kjell Andreassen, Asle Arntzen og Frithjof Gjermundsen utnevnt til æresmedlemmer 7. april 2008. Foto: Stein H. Johansen/Demokraten

"Snæbbus", "Lille-Lækken" og "Pontus" med sine
nye landslagsdrakter. Foto: Martin Henriksen

Mer heder ble det senere på året. Ullevål Stadion var arena for julemøtet i Fotballmuseets Venner (FMV) 1. desember. Temaet for årets møte var "Fredrikstad Fotballklubb - en av de store", og en stor delegasjon fra plankebyen hadde tatt turen til hovedstaden for å få en innføring i FFKs storslagne historie.

Kveldens høydepunkt kom da Arne "Lille-Lækken" Pedersen, Per "Snæbbus" Kristoffersen og Roar "Pontus" Johansen, kledd i dagens FFK-drakt, trådte opp på scenen. Avslutningsvis ble de tre spillerne, med 126 landskamper til sammen, overrakt hver sin gave av president i Norges Fotballforbund, Sondre Kåfjord - en landslagsdrakt med navnet og antall landskamper de tre spilte: Per Kristoffersen 25, Arne Pedersen 40 og Roar Johansen 61.

Seriekamper, Tippeligaen
30.03 Brann - FFK 4-2
06.04 FFK - Molde 2-1
12.04 Rosenborg - FFK 1-2
21.04 FFK - Bodø/Glimt 2-0
27.04 Lyn - FFK 0-0
04.05 FFK - HamKam 2-1
16.05 FFK - Aalesund 5-0
25.05 Strømsgodset - FFK 1-0
01.06 FFK - Stabæk 0-3
08.06 Tromsø - FFK 0-1
30.06 FFK - Vålerenga 2-1
07.07 Viking - FFK 1-1
13.07 FFK - Lillestrøm 4-0
21.07 Stabæk - FFK 5-1
26.07 FFK - Brann 1-0
02.08 Vålerenga - FFK 1-1
11.08 FFK - Tromsø 2-0
24.08 HamKam - FFK 1-1
30.08 Aalesund - FFK 0- 0
14.09 FFK - Rosenborg 1-1
20.09 Bodø/Glimt - FFK 2-1
28.09 FFK - Strømsgodset 2-1
05.10 Lillestrøm - FFK 1-2
19.10 FFK-Viking 1-0
26.10 Molde - FFK 1-2
02.11 FFK - Lyn 0-2
FFK på 2. plass med 48 poeng

Cupkamper
12.05 1. runde Mysen - FFK 1-6
03.06 2. runde Skeid - FFK 2-3
03.07 3. runde Ull/Kisa - FFK 0-1
30.07 4. runde FFK - Løv-Ham 5-2
16.08 Kvartfinale Odd - FFK 2-2 (5-4 på straffer)

Treningskamper
04.01. FFK - Trelleborg, Sverige 0-2 (Schweinske Cup, Hamburg, Tyskland)
04.01. FFK - FK Era-Pack Chrudim, Tyskland 0-2 (Schweinske Cup, Hamburg, Tyskland)
05.01. FFK - FC St. Pauli, Tyskland 3-2 (Schweinske Cup, Hamburg, Tyskland)
05.01. FFK - Victoria, Tyskland 3-2 (Schweinske Cup, Hamburg, Tyskland)
01.02. FFK - Kongsvinger 2-0 (Østfoldhallen)
08.02. FFK - Sparta 2-1 (Østfoldhallen)
15.02. FFK - Strømsgodset 3-1 (Østfoldhallen)
21.02. FFK - Tromsø 1-2 (La Manga, Spania)
24.02. FFK - Vålerenga 3-3 (7-8 på straffer) (La Manga, Spania)
28.02. FFK - Lyn 1-0 (La Manga, Spania)
06.03. FFK - Tromsø 2-0 (Østfoldhallen)
14.03. Elfsborg, Sverige - FFK 2-1 (Borås Arena)
24.03. FFK - Moss 1-3 (Østfoldhallen)
22.06. FFK - Lyn 1-1 (Fredrikstad Stadion)

I Sarpsborg klarte man ikke å bli enige om hva den nye samarbeidsklubben skulle hete. Selv ikke det trofaste Fossefallet visste til slutt hvilken klubb man heiet på. Fra fossefallet.net

Av: Martin Henriksen.

Publisert 26. jan 2009 kl 21:46.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3